Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Археологи знайшли в Мексиці незвичайне кільцеве поховання 

  • 06.02.2018, 09:38
  • 893

Під час розкопок в районі Тлалпан у столиці Мексики археологи знайшли десять людських скелетів, які було укладено по спіралі.

Зазначається, що поховання віддалено нагадує галактику Чумацький шлях, пише Science Alert.

Археолог Хімена Рівера Ескамілла, який вів розкопки, припускає, що переплетення знайдених кісток - це частина ритуальної церемонії. "Одна голова була на грудях іншого, а руки одного скелета були поміщені на спину іншого", - пояснює Ескамілла.

За словами антрополога, скелети походять з групи, яка проживала в цьому районі протягом 500 років у період між 700 і 400 роками до нашої ери. Як припускають експерти, могилі приблизно 2400 років. Це перше поховання докласичного періоду, яке вдалося знайти.

Судячи з усього, більшість скелетів належать молодим людям. Також серед рештків були виявлені кістки дитини у віці від 3 до 5 років і немовляти приблизно місячного віку. Поки ідентифіковані два жіночих і один чоловічий скелет.

Деякі з черепів і зубів були навмисне деформовані. Це відома практика серед спільнот Центральної Америки, яка може вказувати на соціальний статус, стать або спроби обожнювання померлих.

Як загинули ці 10 людей і чи померли вони разом, вченим ще належить з'ясувати. Якщо це вдасться встановити, знахідка стане важливою ілюстрацією того, як жили і вмирали люди в стародавніх суспільствах.

Схожі новини