Передплата 2024 ВЗ

Україна чинить опір деяким реформам, через що має 4 з 12 траншів МВФ - директор ЄБРР

  • 05.02.2018, 13:38
  • 681

Україна суттєво відстала у графіку програми фінансування МВФ, зокрема через те, що чинить опір деяким реформам.

Про це заявив керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку в країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж в інтерв'ю "РБК-Україна".

Він зауважив, що для подальшого фінансування Україні потрібно вийти на міжнародний ринок капіталу, для чого треба продовжувати реформи.

При цьому, за його словами, МВФ зараз суттєво затримує надання країні наступного траншу фінансування. Адже, відповідно до графіка, Україна зараз вже мала б отримати 12-тий транш.

"Але по факту ми бачимо, що країна отримала лише четвертий транш (Україна отримала від МВФ транш в 1 млрд доларів в квітні 2017 року, - ред.) і не особливо обговорює отримання п'ятого траншу. Тобто, Україна вже зараз запізнюється", - наголосив Маліж.

Він пояснив, що кожен транш МВФ країна отримує після того, як буде реалізовано пакет тих чи інших реформ у різних сферах.

Зокрема,восени минулого року Рада ухвалила закон про приватизацію та пенсійну реформу, що є позитивними факторами.

Попри це, відповідно до вимог МВФ, Україна має вирішити проблему з врегулюванням методики розрахунку ціни на газ для населення та створенням Антикорупційного суду.

"Внутрішній опір цим реформам в Україні залишається значним. Я побоююся, що якщо він буде тривати, Україні складно буде залучати фінансування по лінії міжнародних фінансових організацій", - підсумував Маліж.

Схожі новини