Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Німеччина висловила побоювання через нову ядерну доктрину США

  • 05.02.2018, 10:39
  • 594

Міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель, коментуючи американську ядерну доктрину, заявив, що рішення Вашингтона розробляти нову тактичну ядерну зброю є свідченням розкручування нової спіралі гонки озброєнь.

Про це повідомила прес-служба МЗС країни.

«Рішення уряду США щодо нової тактичної ядерної зброї показує, що спіраль нової гонки ядерних озброєнь вже закручена. Як у роки “холодної війни”, особливо уразливі ми, Європа. Ось чому саме Європа має висувати нові ініціативи з контролю над озброєннями і роззброєнням», – йдеться в повідомленні.

За його словами, стан справ у сфері міжнародної безпеки в останні роки різко змінився.

«Розвиток подій в Східній Європі у зв’язку з анексією Криму призвів до серйозної втрати довіри до Росії. Дані про те, що Росія озброюється не тільки традиційним, але і ядерним озброєнням, очевидні», – заявив Ґабріель.

Міністр наголосив, що розвиток нової зброї подає неправильні сигнали і створює «загрозу спіралі гонки озброєння», тому що чинні договори про контроль над озброєнням мають бути обов’язково збережені.

Він зазначив, що уряд Німеччини докладає всіх зусиль для досягнення прогресу в глобальному роззброєнні.

«Нашою довгостроковою метою як і раніше повинен бути світ без ядерної зброї», – сказав міністр.

Нагадаємо, 2 лютого Пентагон опублікував оновлену ядерну доктрину США. Згідно з нею, американці планують оновити основну «ядерну тріаду» - міжконтинентальні балістичні ракети, балістичні ракети підводних човнів та літаки-носії бомб із ядерними боєголовками. Пентагон пропонує розбудовувати нові, малопотужні ядерні бомби, оскільки, на думку відомства, Росія вважає, що зброя США надто потужна для використання через потенційні руйнівні наслідки. Такі бомби можна буде запускати з субмарин чи суден, а отже, Вашингтону не обов'язково буде покладатися на розміщення арсеналу в Європі.

Схожі новини