Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові відбувся прем’єрний показ документального фільму «Міф»

  • 04.02.2018, 12:39
  • 1 521

3 лютого, в кінотеатрі «Планета Кіно» (ТРЦ Forum Lviv) відбувся прем’єрний показ документального фільму «Міф».

Це новий фільм авторів стрічки «Добровольці Божої Чоти» Леоніда Кантера та Івана Яснія. Прем’єру фільму відвідав міський голова Львова Андрій Садовий.

«Василь у фільмі сказав, що він боїться лише Бога, насправді, коли Бог посилає нас на цей світ, він кожному дає якесь завдання. Напевно, Бог визначає довжину нашого життя, але широту ми з вами визначаємо самі. Якщо ти розумієш своє покликання у житті - то ти живеш га повні груди. Цей фільм не лише про Василя, він про дуже і дуже багато людей, про людей, які мають загострене відчуття справедливості, це люди, які мають дуже велике серце. І Василь дихав на повні груди, і це серце його билося, і воно буде битися завжди, тому що він завжди з нами, десь там на небі. Велика подяка усьому творчому колективі і велика подяка усім українцям», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

«Дуже радий представляти цей фільм у Львові. Під час створення цього фільму ми три-чотири рази приїжджали сюди, щоби знімати. Тому Львів - це велика частина цього фільму. Те, що Василь зі Львова -це для нас велике значення. В нас частина фільму - Париж і частина - це Львів, і ще третя частина - події, які відбуваються на фронті. Над фільмом «Міф» працювали 17 місяців. Це була досить складна робота, але зараз, коли пройшли ці 17 місяців, почалися покази цього фільму», - розповів Леонід Кантер, режисер фільму «Міф».

Фільм розповідає історію життя Василя Сліпака – оперного співака зі світовим ім’ям та унікальним голосом. Автори поєднують у фільмі два жанри: кіно та концерт. Використано безліч архівних відео, які показують героя у повсякденні та на сцені. Анімацію до фільму створив український карикатурист Юрій Журавель. Музику для фільму «Міф» створили та надали одні з кращих композиторів сучасності. Серед них - Євген Гальперін, який співпрацював із Люком Бессоном та Баррі Сонненфельдом і був близьким другом Василя, Роман Григорів, Ілля Разумейко (формація Nova Opera) та Едуард «Діля» Приступа.

«Це сталося і фільм «Міф» зроблений, і він приїхав до Львова. Багато людей працювало над фільмом і вони зробили колосальну роботу. Вони за цих півтора року об’їздили дуже багато міст, обходили Париж, знайшли найближчих людей, які працювали з Василем. Я дуже щасливий, що фільм сьогодні у Львові, дуже сподіваюся, що кожен глядач знайде у цьому фільмі відповідь на запитання, які не знаходив до цього моменту», - додав Орест Сліпак, брат Василя Сліпака.

«Василь народився у Львові, але згодом переїхав до Франції, де прожив 19 років. Там він мав усе, що ми звикли називати «щастям»: ім’я, успішну кар’єру на світових оперних сценах, вірних друзів і кохання. Він брав активну участь у Революції Гідності, очоливши демонстрації у Франції, а згодом долучився й до волонтерського руху, допомагаючи Україні. Здавалося б, робив більш, ніж достатньо, як для людини творчої професії. Але Василь вирішив залишити сцену та кар’єру в Європі й стати до лав добровольців, коли в його рідну країну прийшла війна. Під час виконання бойових завдань Василь «Міф» Сліпак загинув від кулі снайпера», - розповідають організатори.

Також на прем’єрі були присутні режисери фільму: Леонід Кантер, Іван Ясній, герої фільму: доброволець-військова Галинка «Перлинка» Клемпоуз, брат Василя – Орест Сліпак та інші члени творчої групи.

«Для багатьох – це війна з російським агресором. Частково це правда. Але насправді ми її сприймаємо, які війну за нову Україну, за нове майбутнє, за що ми там стоїмо і багато з нас гине. Нам сильно не вистарчає Василя. Це найкращий живий пам’ятник Василю», - сказала Галинка «Перлинка» Клемпоуз.

Фільм «Міф» вийде у всеукраїнський прокат 8 лютого 2018 року.

Схожі новини