Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Польщі нацменшини заявили про збільшення проявів ксенофобії

  • 03.02.2018, 20:38
  • 837

Лідери організацій національних меншин в Польщі висловили свою стурбованість зростанням хвилі ксенофобії в РП і закликали польську владу протидіяти усіляким формам національної та релігійної дискримінації у країні.

Про це йдеться у заяві представників української, словацької, литовської, російської, єврейської та інших національних та етнічних меншин, повідомив «Укрінформ».

«Від імені представлених нами організацій національних та етнічних меншин в Польщі прагнемо висловити свою глибоку стурбованість зростанням у польському суспільстві хвилі агресії на національному, расовому та релігійному ґрунті. З країни, яка славилася довгою і похвальною традицією свободи і толерантності, ми стаємо країною, яка в очах світу і громадян країни іншої національності починає сприйматися як усе більш ксенофобська», – зазначили автори листа.

Як наголошується, найбільше занепокоєння і спротив викликають численні і гучні прояви антисемітизму, свідками яких автори заяви є упродовж останнього тижня, коли Сейм схвалив зміни до закону про Інститут національної пам’яті (ІНП).

«Ми – польський народ, усі є громадянами Речі Посполитої, адже саме так записано в Конституції нашої країни. А тому, ніхто не має права відмовляти іншому громадянину належати до національної спільноти у політичному значенні, незважаючи на колір шкіри, етнічну чи релігійну приналежність. Ніхто не має права виключати когось з цієї спільноти», – наголошують автори заяви.

Вони закликали польську владу — президента, парламент та уряд «поважати ці базові принципи і протидіяти усіляким формам ксенофобії, нетолерантності та антисемітизму».

Заяву підписали представники більше ніж десяти організацій національних та етнічних меншин РП, зокрема й голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима та голова Українського товариства у Любліні Григорій Купріянович.

Нагадаємо, раніше у Польщі ліквідували Раду з протидії расовій дискримінації і ксенофобії.

Схожі новини