Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Маріуполі засудили музейників, які віддали окупантам колекційні картини

  • 03.02.2018, 12:39
  • 658

Жовтневий районний суд Маріуполя Донецької області визнав винними двох співробітників комунального Маріупольського краєзнавчого музею, які допустили службову недбалість (ч. 2 ст. 367 КК України) і посприяли передачі 52-ох картин XVIIІ-XX ст. окупаційній владі Криму.

Про це «Главкому» стало відомо з вироку суду від 25 січня.

З матеріалів справи випливає, що 18 лютого 2014 року Сімферопольський художній музей і Маріупольський краєзнавчий музей підписали договір на експонування картин у рамках виставки «Російське та українське мистецтво ХVIII - початку ХХ сторіччя». Того ж дня з Криму до Маріуполя прибуло 52 картини, які є державною частиною Музейного фонду України. Їх показ мав тривати до 27 травня 2014 року.

Однак 19 березня маріупольські музейники одержали листа від директора «Сімферопольського художнього музею», у якому вона просила повернути твори мистецтва через напружену соціально-політичну обстановку в Україні.

Нагадаємо, що офіційною датою початку тимчасової окупації півострова Криму Російською Федерацією є 20 лютого 2014 року. Тодішня керівниця Маріупольського краєзнавчого музею, а нині завідувачка філії цього закладу «Музей народного побуту» Ольга Чаплинська одноосібно розірвала договір про експозицію картин із Криму. А завідувач відділом фондів Художнього музею ім. А.І. Куїнджі КУ «Маріупольський краєзнавчий музей» Наталія Курьонишева 20 березня передала посланцю сімферопольського музею, на якого покладався обов'язок транспортування, 52 експоновані картини.

Суд вважає, що Чаплинська і Курьонишева, будучи службовими та матеріально-відповідальними особами, усвідомлювали ситуацію в країні, у зв'язку із захопленням на той час державних будівель та органів державної влади України на території АР Крим та у Севастополі російськими військовими.

Як зазначається, допитані на судовому засіданні обвинувачені свою вину у вчиненні правопорушення визнали та розкаялися.

За результатами суду Ользі Чаплинській призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки з позбавленням права обіймати керівні посади строком на рік. На підставі застосування закону про амністію суд звільнив її від призначеного основного та додаткового покарання. Наталію Курьонишеву позбавили волі строком на три роки з позбавленням права обіймати керівні посади строком на один рік, без призначення штрафу. Застосувавши закон про амністію, її звільнили від основного та додаткового покарання.

До слова, у листопаді 2015 року президент Петро Порошенко присвоїв Ользі Чаплинській почесне звання «Заслужений працівник культури України» з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Серед картин які втратила Україна були полотна Миколи Самокиша, Костянтина Юона, Василя Кричевського, Станіслава Жуковського, Архипа Куїнджі, Іллі Левітана, Аркадія Рилова, Івана Шишкіна, Василя Полєнова, Івана Айвазовського, Івана Крамського та інших. Орієнтовна оцінна вартість картин станом на 20 березня 2014 року становила 1 млн 324 тис. доларів.

Схожі новини