Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Національні громади Польщі виступили із заявою, яка засуджує хвилю антисемітизму і расизму правлячої більшості

На думку лідерів національних меншин, Польща перетворюється на державу, яка в очах світу та власних громадян непольської національності починає виглядати дедалі більш ксенофобською

Представники різних національних громад у Польщі гуртом виступили проти брудної хвилі антисемітизму, як піднялася в Польщі з ініціативи правлячої ксенофобської та расистської більшості. Про це повідомив у своєму Facebook голова Об’єднання українців у Польщі, представник української громади у Спільній комісії уряду та національних і етнічних меншин Петро Тима.

Подаємо переклад цієї заяви, який подав Андрій Павлишин.

ЗАЯВА
Від імені організацій національних і етнічних меншин у Польщі, які ми представляємо, прагнемо висловити глибоке занепокоєння у зв'язку зі зростанням у польському суспільстві хвилі агресії на національному, расовому та релігійному тлі. Із країни, що пишається тривалою та славною традицією свободи й терпимості, ми перетворюємося на державу, яка в очах світу та власних громадян непольської національності починає виглядати дедалі більш ксенофобською. Це руйнує позитивний образ Польщі у світі – батьківщини "Солідарності", найбільшого демократичного руху другої половини минулого століття.

Наше особливе занепокоєння та спротив викликають численні й гучні прояви антисемітизму, свідками яких ми стали упродовж минулого тижня, коли Сейм ухвалив доповнення до закону про Інститут національної пам’яті. Лунають недостойні, мерзенні формулювання, живцем запозичені із репертуару шовіністів найгіршого ґатунку. Ці голоси звучать особливо зловісно напередодні 50-річчя березня '68 – однієї із найпохмуріших сторінок сучасної польської історії, коли комуністичний уряд удався до расистських методів, щоб здобути схвалення посполитого загалу для перегрупування у власних лавах. І щоб міцніше прив'язати Польщу до імперського центру в Москві.

"Ми, Польська Нація – всі громадяни Республіки" – так сказано у Конституції нашої держави. Отож, ніхто не має права відмовляти іншому громадянину у приналежності до політичної національної спільноти, незалежно від кольору шкіри, етнічного походження чи віросповідання. Ніхто не має права нікого виключати із цієї спільноти.

Ми закликаємо керівництво Польської Республіки, Президента, Парламент й Уряд шанувати ці основні принципи й протидіяти усім формам ксенофобії, нетерпимості та антисемітизму.

Варшава, 2 лютого 2018 р

Маріоля Абковичпредставник караїмської громади у Спільній комісії уряду та національних і етнічних меншин
проф., габ. др. Юзеф Цьонґва - голова Товариства словаків
проф. Стефан Дудрапредставник лемківської громади у Спільній комісії уряду та національних і етнічних меншин
Лукаш Ґжендзіцький представник кашубської громади у Спільній комісії уряду та національних і етнічних меншин
Альдона Юркунпредставниця литовської громади у Спільній комісії уряду та національних та етнічних меншин
Стефан Клапикголова Об’єднання лемків
Артур Конопацькийпредставник татарської громади у Спільній комісії уряду та національних і етнічних меншин
Мирослава Копистянськапредставниця лемківської громади у Спільній комісії уряду та національних і етнічних меншин
д-р Ґжеґож Купріяновичпредставник української громади в Спільній комісії уряду та національних і етнічних меншин
Анна Макувка-Квапісевичголова Єврейського товариства «Чулент»
Йолянта Маліновська-В’якторголова правління Спільноти литовців у Польщі
д-р Людомір Моліторісгенеральний секретар Товариства словаків, представник словацької громади у Спільній комісії уряду та національних і етнічних меншин
Зенон Соколов – представник російської громади у Спільній комісії уряду та національних і етнічних меншин
Петро Тима голова Об’єднання українців у Польщі, представник української громади у Спільній комісії уряду та національних і етнічних меншин
Альґірдас Вайцекаускасголова Товариства литовців у Польщі

Схожі новини