Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Імпорт до України з Росії збільшився на 40%, із ЄС - на 23%

  • 31.01.2018, 17:59
  • 643

Найбільше в минулому році зріс імпорт товарів із Росії - на 40% - за рахунок вугілля, нафтопродуктів та добрив, а також із країн ЄС - на 23% - за рахунок поставок природного газу та продукції машинобудування.

Про це повідомляє сайт НБУ.

Загалом упродовж року відбулося збільшення насамперед енергетичного імпорту - у 1,5 рази. За даними регулятора, це зумовлено, зокрема, дефіцитом вугілля на внутрішньому ринку, значна частина якого в попередні роки постачалася з непідконтрольних територій Донбасу.

Водночас експорт товарів за результатами року зріс на 19% і становив $39,9 млрд. Найбільш суттєво зросли поставки української продукції до країн ЄС - на 32%. Таким чином, ЄС став найбільшим торговельним партнером України, його частка у загальному експорті товарів зросла до 35,4% (у 2016 році - 31,9%). Попри зростання експорту до Росії його частка в загальному обсязі українського експорту скоротилася до 8,5% (у 2016 році - 9,1%).

Експорт продовольчих товарів збільшився на 16% завдяки високим обсягам поставок зернових, олії та жирів, передусім врожаю 2016 року, та інтенсивному експорту м’ясо-молочної продукції.

Розрив виробничо-логістичних зв’язків з підприємствами на непідконтрольних територіях призвів до зменшення фізичних обсягів експорту чорних металів, проте завдяки зростанню світових цін вартісні обсяги експорту продукції металургії збільшилися на 22,1%. Також завдяки сприятливій ціновій кон’юнктурі збільшилися вартісні обсяги експорту залізних руд - у 1,4 рази.

Схожі новини