Передплата 2024 «Добрий господар»

Макрон застеріг Туреччину від масштабного вторгнення до Сирії 

  • 31.01.2018, 16:38
  • 686

Президент Франції Еммануель Макрон закликав Туреччину не перетворювати операцію проти курдських загонів на півночі Сирії у повноцінне вторгнення в країну.

Про це президент сказав в інтерв’ю Le Figaro, фрагмент якого цитує Європейська правда.

"Якщо виявиться, що ця операція перетворюється на щось більше, аніж боротьба з потенційною терористичною загрозою на турецькому кордону, і стає вторгненням, тоді це стане справжньою проблемою для нас", - сказав Макрон.

Він також розповів, що в перший день початку операції подзвонив президенту Туреччини Реджепу Ердогану.

"Я відразу подзвонив і закликав до стриманості, розповівши про нашу стурбованість початком наступу", - сказав він.

19 січня Туреччина почала обстріли курдських сіл у прикордонному регіоні Афрін на півночі Сирії, розпочавши операцію Оливкова гілка. По населених пунктах було випущено близько 70 снарядів.

20 січня турецькі військові літаки завдали авіаударів по цілях курдських сил у сирійській прикордонній зоні.

21 січня Генштаб Туреччини оголосив про початок наземної операції в Афріні. Президент Ердоган вважає, що операція в сирійському Афріні спрямована не тільки на захист національних інтересів Туреччини, але й має внести вклад у забезпечення територіальної цілісності Сирії.

В Анкарі наполягають, що "курдські терористи", які орудують на півдні Туреччини, нібито отримують підтримку з сирійського Афріну, і це загрожує нацбезпеці країни.

Крім того, керівництво антитерористичної коаліції з боротьби з ІДІЛ заявило про створення "сил охорони кордону" Сирії на основі курдських формувань, що також викликало різке неприйняття з боку Анкари.

За останніми даними, під час військової операції Оливкова гілка у Сирії загинув турецький військовий.

Схожі новини