Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Заступник мера Львова заявив, що відмовитись від маршруток за два роки неможливо

  • 31.01.2018, 15:53
  • 1 382

На реалізацію петиції про повну відмову від маршруток і перехід на електротранспорт великі комфортабельні автобуси Львову потрібно «десятки років і мільярди гривень».

Про це у середу, 31 січня, заявив заступник міського голови Львова Сергій Бабак.

Нагадаємо, петиція про відмову від малих автобусів – так званих маршруток – лише за дев’ять днів набрала понад 600 голосів з 500 необхідних. Це найвищий результат з того часу, коли Львівська міськрада змінила правила збору підписів під петиціями і запровадила обов’язкову ідентифікацію через BankID після скандалу з накруткою голосів за одну з петицій. Тепер її мають розглянути депутати під час наступного засідання сесії Львівської міськради.

Авторка петиції Анна Меленчук вимагає розробити дворічний план повної відмови міста від маршруток з подальшим переходом на електротранспорт та великогабаритні автобуси, які курсуватимуть за чітко визначеним графіком, забезпечити весь громадський транспорт пандусами та спеціально обладнаними місцями для людей з інвалідністю, а також встановити на зупинках електронні табло з часом прибуття транспорту.

Однак, на думку заступника мера Львова Сергія Бабака, на реалізацію такої ідеї знадобляться десятки років.

«Львів, однозначно, потребує транспортного оновлення. Як мешканець Львова, я підтримую таку петицію. Все ніби добре, однак у мене є три запитання до ініціаторів цієї петиції: скільки це буде коштувати? Де взяти гроші? Приклад якогось міста, де за два роки реалізували таку суттєву зміну в транспортній інфраструктурі?», – сказав Сергій Бабак, коментуючи петицію.

Він також заявив, що для реалізації петиції потрібно побудувати нові трамвайні і тролейбусні лінії. «Лише проектні роботи коштуватимуть сотні мільйонів гривень. Також у нас немає багато фахових організацій, які б це спроектували. Друге – потрібно розуміти, що трамваї і тролейбуси, це не тільки вагони, які їздять. Це тягові підстанції, кабельні мережі, колії, контактні мережі. І лише на ці роботи потрібно кілька років», – сказав Бабак.

«Тому, як петиція, вона має право на існування, але потрібно розуміти механізм її реалізації. Підкреслюю, що для цього потрібно мільярди гривень і десятиріччя на впровадження», – наголосив заступник мера.

Додамо, що цьогоріч львівська мерія планує придбати 50 вживаних трамваїв, 100 нових великогабаритних автобусів та 40 нових тролейбусів. Від попередніх планів придбання малих автобусів у міськраді відмовились, пояснивши це тим, що великі автобуси більш зручні для пасажирів і водночас економічно вигідніші за малі.

Зараз же у Львові курсують як великогобаритні автобуси, переважно комунального перевізника АТП-1, так і малі «Богдани» та «Еталони», яких на міських маршрутах наразі більшість. Ці маршрутки старі, некомфортні для пасажирів і перебувають у незадовільному технічному стані, у них нерідко відпадають колеса.

Схожі новини