Передплата 2024 ВЗ

Літак на паливі з насіння гірчиці здійснив переліт зі США в Австралію 

  • 31.01.2018, 11:59
  • 770

Boeing Dreamliner 787-9 вперше здійснив рейс з США до Австралії на паливі, яке частково складалося з гірчичного масла.

Авіакомпанія Qantas повідомила, що викиди вуглекислого газу в цьому польоті були меншими за звичайні на 7%, пише The Guardian.

Лайнеру австралійської компанії Qantas, який був заправленому біопаливом, для перельоту з Лос-Анджелеса в Мельбурн знадобилося близько 15 годин. Для екологічного експерименту в стандартний авіагас було додано 10% гірчичного масла.

За оцінкою компанії, під час польоту викиди вуглекислого газу пасажирським літаком були на сім відсотків нижче, ніж під час такого ж польоту, але з використанням звичайного авіаційного палива. В майбутньому вміст біопалива в баках пасажирських літаків Qantas планується значно збільшити.

Цікаво, що використання подібного палива в авіації може не тільки трохи знизити викиди вуглекислого газу, але й поліпшити врожаї.

"В принципі, це добре і для сільського господарства. Якщо фермери вирощують пшеницю щороку, це погано для грунту. Вони можуть вирощувати насіння гірчиці між пшеничними культурами, кожен другий або третій рік, отримувати олію і використовувати її локально або експортувати для використання в авіаційному паливі", - зазначає Даніель Тан, експерт в галузі сільського господарства з Університету Сіднея.

Додамо, що перший випробувальний політ пасажирського літака Falcon 20, який було заправлено стовідсотковим біопаливом з насіння гірчиці, відбувся у 2012 році і був визнаний успішним.

Схожі новини