Передплата 2024 «Добрий господар»

Президент Польщі перегляне скандальний законопроект про Голокост 

  • 29.01.2018, 09:31
  • 672

Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв переглянути новий законопроект про Голокост і визначення нацистських таборів смерті після скандалу з Ізраїлем.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

У п'ятницю, 26 січня, польський Сейм ухвалив закон, що встановлює штрафи або трирічний термін тюремного ув'язнення для всіх, хто називає нацистські концтабори польськими. Покарання передбачене також за будь-які спроби виставляти поляків співучасниками злочинів гітлерівської Німеччини. Закон може бути застосованим як до поляків, так і до іноземців.

Посол Ізраїлю в Польщі Анна Азарі заявила, що за цим законом, ті, хто пережив Голокост, можуть зазнати судового переслідування за їхні покази в тому випадку, якщо це стосується участі поляків у військових злочинах. За її словами, Ізраїль розуміє, що такі табори смерті, як Аушвіц, побудували не поляки, але відкидає новий польський законопроект.

"Всі, чия особиста пам'ять або історичні дослідження говорять правду про злочини і про ганебну поведінку, яка траплялася в минулому за участі поляків, мають повне право на такі висловлювання", - погодився Дуда.

У роки Голокосту близько трьох мільйонів євреїв загинули в таборах смерті, розташованих на території Польщі. Польські офіційні особи регулярно вимагають поправок, коли ЗМІ або політики називають концтабори Хелмно, Белжец, Собібор, Треблінка, Аушвіц і Майданек польськими.

Схожі новини