Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Росія офіційно відмовила Україні у видачі ув'язненого кримчанина Андрія Лугіна

  • 28.01.2018, 11:38
  • 617

Росія відмовилась видати Україні засудженого кримчанина, нав'язавши йому громадянство

Як повідомляє Кримська правозахисна група, російський омбудсмен Тетяна Москалькова у своїй офіційній відповіді на запит Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської стверджує, що перевести Лугіна для відбуття покарання в Україну неможливо, оскільки він має російське громадянство.

При цьому, за інформацією дружини кримчанина Ірини Лугіної, її чоловік не отримував російський паспорт і має лише українське громадянство.

Лугін був засуджений українським судом до початку окупації Криму за ст. 93 и 257 КК України.

"Після захоплення Криму його вивезли до російської колонії в Мордовії, що є військовим злочином згідно ч. 1 ст. 49 IV Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року", - зазначає Кримська правозахисна група.

Раніше Лугін вже неодноразово звертався до різних інстанцій РФ і України з проханням передати його для відбуття покарання на материкову частину України. На знак протесту проти етапування до РФ він намагався накласти на себе руки і завдав собі поранень горла.

Кримська правозахисна група нагадує, що українських політв’язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченка російська влада також незаконно вивезла з Криму, і зараз їх утримують у колоніях на півночі РФ. 20 жовтня 2016 року Україні було відмовлено у видачі кримчан. Російські чиновники послалися на те, що вважають їх своїми громадянами.

В українському МЗС стверджують, що громадяни України Сенцов і Кольченко не звертались за отриманням російського громадянства, а відповідні заяви Москви протирічать нормам міжнародного права.