Передплата 2024 «Добрий господар»

Показали зимові свята у Львові в 1942 році

  • 28.01.2018, 09:16
  • 1 182

В інтернеті опублікували відео 1942, на якому єпископ УГКЦ Йосип Сліпий проводить у Львові богослужіння під час Водохреща.

Служба проходила у церкві Св. Юра, повідомляють "Фотографії старого Львова".

"В понеділок, 19 січня, в день Богоявлення відбулася в ранішніх годинах у храмі св. Спаса традиційна Архиерейська Служба Божа, яку целебрував новий український єпископ, доктор теологічних наук, ректор Духовної Академії у Львові Преосвященний Иосиф Сліпий. На цій урочистій відправі приявні були в церкві представники українського громадського життя та українських культурних і господарських інституцій, представники Української Поліції та багато громадян. Найбільша у Львові церква не могла по містити всіх вірних", - пише про святкування газета "Львівські вісті".

Після служби люди вирушили на пл. Ринок. Там святили воду. Площу заполонили люди. Кругом вулицею пройшли процесії львівських церков.

"Дальше зорганізовано йдуть українські установи, жіночі товариства, молодь. Рівною колоною йде відділ Української Поліції з сотником Пітолаем у проводі. Скріплений хор співає українські коляди та щедрівки. Йде орхестра львівських трамвайників. Прецесійний похід замикає кілька десяток українського духовенства з імпозантною постаттю нового єпископа.

Відчувається врочистий, радісний настрій. Навіть сильний мороз не може його затерти. Українські поліцисти вдержують порядок, припинивши коловий рух довкола Ринку. Все видається новим: і само Водосвяття й ця багатотисячна релігійно-національна маніфестаця, заборонені в минулих двох роках. По водосвяттю прецесійний похід вертається до церкви. Преосвящений шле із свяченою водою благословення мешканцям і містові"- пише газета.

Увечері Львівське радіо передавало концерт українських колядок і щедрівок.

Схожі новини