Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Між Польщею та Ізраїлем вибухнув дипломатичний скандал

  • 28.01.2018, 08:14
  • 992

Прийняті цього тижня польським Сеймом зміни до закону, які запроваджують суворе покарання за вживання словосполучення «польські табори смерті», викликав різку реакцію Ізраїлю/

Раніше ZAXID.NET повідомляв, що у п’ятницю, 26 січня, Сейм Польщі прийняв зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Ці зміни передбачають штраф або ув’язнення терміном до трьох років за вживання словосполучення «польські табори смерті». Також до закону ввели відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів». Досі така відповідальність у законі була прописана лише за заперечення нацистських і комуністичних злочинів.

Як інформує «Gazeta Wyborcza», на рішення Сейму миттєво відреагували в Ізраїлі. Депутат Кнесету і ймовірний наступний прем’єр-міністр Ізраїлю Яір Лапід заявив, що цими змінами до закону Польща намагається заперечити власну участь у Голокості.

«Це (концтабори – ред.) було винайдено у Німеччині, але сотні тисяч євреїв були убиті, не зустрічаючи німецького солдата. Були польські табори смерті і жоден закон цього не змінить», - написав Яір Лапід у Twitter.

На цей допис відреагувало посольство Польщі в Ізраїлі, яке порадило політикові вивчити глибше тему Голокосту.

«Метою змін до закону є не відбілювання минулого, а захист правди перед такими наклепами», - заявили у посольстві РП.

«Я є сином людей, які пережили Голокост. Моя бабуся була вбита у Польщі німцями і поляками. Не потребую ваших лекцій. Наслідки відчуваємо досі. Посольство має негайно оприлюднити вибачення», - написав у відповідь Яір Лапід.

Посольство не вибачилось, натомість написало: «Як це пов’язано з тим, що концтабори були німецьких нацистів, а не польські? Безсоромно».

Подальші реакції, пише «Gazeta Wyborcza», з’являлись наче лавина. Іцхак Герцог, лідер опозиції у Кнесеті, заявив, що вимагає від прем’єр-міністра відкликати посла Ізраїлю з Варшави на консультації щодо «глибоко помилкової» зміни до закону. Ізраїльські ЗМІ пишуть не стільки про «польські табори» як про «ухилення від відповідальності за злочини».

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху повідомив, що «категорично не сприймає» зміни до законодавства Польщі. «Не можна змінити хід історії. Не можна заперечувати Голокосту», - заявив Нетаньяху.

Посол Ізраїлю у Варшаві негайно зустрівся із прем’єр-міністром Матеушом Моравецьким аби передати позицію Нетаньяху. Водночас ізраїльське МЗС викликало посла Польщі у Тель-Авіві.

Президент Ізраїлю Реувен Рівлін в офіційній заяві зазначив, що поляки допомагали у злочинах нацистів, але також протягували руку допомоги, вони були Праведниками Світу.

Посол Ізраїлю у Польщі Анна Азарі під час заходів із вшанування 73-ї річниці звільнення концтабору Аушвіц-Біркенау подякувала урядові за реакцію на розслідування про неонацистів і прокоментувала скандал із змінами до законодавства про ІНП.

«У нас це трактується так, наче не можна говорити про винищення і всі обурені», - зазначила Анна Азарі.

Схожі новини