Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові представили варіанти реконструкції площі перед університетом

  • 24.01.2018, 15:07
  • 1 246

Перед Львівським університетом планують збудувати ще одну дорогу.

Львівська мерія оприлюднила попередній детальний план території (ДПТ), що передбачає реконструкцію площі перед Львівським університетом і будівництво під цією площею дворівневого підземного паркінгу на 350 автомобілів. ДПТ передбачає кілька варіантів реконструкції, остаточний вибір мають зробити в кінці лютого, після громадських слухань.

Варіант «А» передбачає, винесення лінії руху громадського транспорту на вул. Січових Стрільців, що скасовує потребу в окремому проїзді для них на вул. Університетській. Однак через те, що таке рішення ускладнить рух транспорту у місці повороту з вул. Січових Стрільців та вул. Гнатюка, у ДПТ вирішили не розглядати цей варіант організації руху.

Варіантом «Б» пропонується здійснювати рух громадського транспорту (тролейбусів) по окремому проїзду перед пам’ятником Івану Франку. Вздовж проїзду передбачено облаштування двох кінцевих зупинок. Відтак у ДПТ є кілька пропозицій організації руху, згідно з варіантом «Б», який взяли за основу.

Зокрема, варіант «Б-1.1» передбачає прокласти проїзд для громадського транспорту безпосередньо перед пам’ятником Івану Франку, а також перенести смугу руху для автомобілів ближче до пам’ятника. Розробники ДПТ вважають, що перевагою цього варіанту є збільшення простору перед університетом, завдяки перенесенню проїзної частини вулиці на відстань приблизно 40 м від головного корпусу.

Варіант «Б-1.2» є аналогічним до варіанту «Б-1.1», однак передбачає облаштування тунелю перед університетом, яким би мали їздити приватні авто. Цей варіант забезпечить більше простору для пішоходів.

Варіант «Б-2.1» відрізняється від першого варіанту пропозицією облаштування заїздів та виїздів у підземний паркінг. Цей варіант також виключає можливість будівництва тунелю для приватних авто.

Варіант «Б-3.1» передбачає звуження дороги для проїзду авто до 7 м. Цей варіант також залишає односторонній рух приватного транспорту дорогою безпосередньо перед університетом (як це є зараз), натомість громадський транспорт рухатиметься новим проїздом перед пам'ятником Франкові.

Варіант «Б-3.2» є аналогічним варіанту «Б-3.1», однак також передбачає будівництво тунелю для руху приватних авто на вул. Університетській.

Як розповів ZAXID.NET головний архітектор міста Юліан Чаплінський, на громадське слухання виносяться усі вказані у ДПТ перечислені варіанти. Однак, на думку Чаплінського, найкращим є варіант «Б-3.1» облаштування руху транспорту, який і рекомендувала містобудівна рада.

«Через вул. Університетську, вул. Словацького проходитиме у майбутньому мале транспортне кільце – це дві смуги руху в одну сторону проти годинникової стрілки навколо центру міста. Є дуже вузьке місце, поворот на перехресті вул. Університетська – Січових Стрільців – Словацького і там завжди є незаконне паркування і тролейбусам важко повертати, вони створюють затори. Тому з’явилась ідея, чому б змінити площу перед пам’ятником Франку і не прокласти тролейбусну лінію через площу, як площею Ринок їздять трамваї. І таким чином розділити потоки тролейбусів і автомобілів», – сказав Чаплінський.

Щодо ідеї облаштування транзитних тунелів на ділянці перед університетом Юліан Чаплінский ставиться скептично.

«У варіант тунелю я не вірю. Ми попросили розробника пропрацювати цей варіант, але цей тунель не є добрий, бо мале транспортне кільце повинно давати можливість їздити і автобусам, а вони не заїдуть під таким кутом у цей тунель. Тому це варіант, який просто технічно показує, що він не є реальний», – сказав Чаплінский та додав, що є одним недоліком облаштування будівництва тунелю є його вартість.

Він також додав, що змінити рух транспорту на ділянці перед ЛНУ ім. Івана Франка можна незалежно від того, чи буде реалізовуватись інвестиційний проект будівництва підземного паркінгу.

У понеділок, 12 лютого, у великій сесійній залі Львівської міськради о 18:00 відбудеться зустріч з головною архітекторкою проекту Інесою Скляровою, а також до 19 лютого можна подавати скарги та пропозиції, що пов’язані з змінами на цій території. Пропозиції можна подавати у відділ громадського партнерства «Секретаріату ради» через ЦНАП.

Джерело: ZAXID.NET

Схожі новини