Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У церкві Святої Анни є мощі… тисячі святих

А також волосся Діви Марії.

Церква Святої Анни, що у Бориславі на Львівщині, відома не лише в Україні. Їдуть сюди прочани з усього світу. Кожен хоче приклонитися до свого небесного покровителя, іменем якого названий, - адже у храмі зібрано часточки мощей майже усіх святих. За вісімнадцять років, відколи у бориславському храмі Святої Анни з’явилися перші мощі святих, він став потужним паломницьким центром. Його знають нарівні із Зарваницею, Страдчем та Гошевом.

У радянські часи, коли Греко-католицька церква була у підпіллі, храм перетворили на склад міндобрив. У різний період там облаштовували і похоронне бюро, і краєзнавчий музей, і склад меблів. Знову духовне життя у святу обитель вдихнули 1989 року. Коли церква готувалася до свого 20-річчя, в її настоятеля Романа Василіва виникла думка розмістити у храмі мощі святих. Часточки кількох небесних покровителів позичили у монастирі і виставили у церкві Святої Анни для поклоніння. У той час син отця Романа Павло, нині теж священик, навчався у Римі. Він подбав про дозволи для вивезення з Італії до України часточок мощей 41 святого. Тоді в Бориславі й відкрили паломницький центр.

За 18 років отець Павло подбав про доправлення у храм Святої Анни часточки мощей тисячі святих! 710 уже виставлені у спеціально виготовлених мощовиках. На Різдвяні свята мали урочисто відкрити для поклоніння нетлінні останки ще трьох сотень угодників Божих. Це найбільша свята «збірка» в Україні.

Унікальним є мощовик, в якому зібрана колекція трьох розп’ять: Животворящого, на якому прийняв мученицьку смерть Ісус Христос, а також хрестів святих апостолів Петра і Андрія. Одночасно приклонитися до трьох цих святинь можна лише у Римі. Нетлінні останки євангелістів – Матвія, Марка, Луки та Івана – розміщені у мощовику, що зроблений у вигляді Євангелія. Окремо вшановані й учителі Церкви (спільні для католиків та православних), зокрема Василій Великий та Іван Златоустий. Можна приклонитися у церкві Святої Анни і до святих Володимира та Ольги, Бориса та Гліба, а також до сербських, чеських, польських небесних покровителів.

Окремо виділена Ісусова «земна» родина. Разом у мощовику лежать часточки нетлінних останків дідуся і бабусі Ісуса Христа – батьків Марії Йоакима та Анни. Є і ризи обручника Йосифа та Діви Марії. Є у храмі шматочок хустини та пасмо волосся Богородиці, а також… кров Ісуса Христа. Одні з найдревніших – мощі небесних покровителів зі Старого Заповіту: Захарія і Єлисавети, а також Івана Хрестителя. З найсучасніших – святої матері Терези з Калькутти.

- Хочемо, щоб у нашому храмі кожен знайшов свого святого, – говорить отець Павло Василів. – І через його фізичну присутність та молитву отримав Божу благодать. Щоб кожен міг подякувати Богу за своє ім’я.

Фото автора

Борислав, Львівська область

Схожі новини