Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені розробили вакцину від алергії на пилок

  • 22.01.2018, 17:58
  • 1 140

Дослідники з Віденського університету заявили, що протягом трьох років випустять на ринок ефективні ліки проти алергії на пилок, випробування яких виявилися винятково успішними

Про це повідомляє Telegraph.

Від алергії на пилок трав, також відомої як сінна лихоманка, страждає близько 18 млн осіб в одній тільки Британії. Вакцини проти алергії розробляються вже досить давно, але препарат для боротьби саме з сінною лихоманкою з'явився вперше.

В його основі лежать пептиди, виділені з пилку трав і модифіковані таким чином, щоб не зв'язуватися з антитілами, що викликають імунну реакцію. Так організм вчать сприймати частинки пилку як безпечні.

В ході клінічних випробувань, в яких брали участь 180 пацієнтів, вакцина проти алергії на пилок трав зменшила симптоми не менш ніж на 25% протягом двох років. У деяких пацієнтів цифра доходила до 60%.

Дослідники вважають, що щорічні щеплення повністю вилікують від симптомів сінної лихоманки. Найбільш ефективним був наступний графік: п'ять ін'єкцій перед сезоном цвітіння в перший рік терапії, і по одній в наступні.

Вакцину (яку автори роботи вважають за краще називати ліками) можна буде модифікувати для боротьби з симптомами алергії на пилок берези, амброзії і навіть котячу шерсть.

Також серед подальших планів дослідників - розробити профілактичний варіант вакцини, який дозволить попереджати симптоми хвороби ще до того, як вони з'являться. Друга фаза досліджень почнеться в 2019 році, а в 2021 році препарат повинен вийти на ринок.

Дослідники також мають намір боротися з алергією за допомогою нових препаратів. Розроблена ними таблетка на основі пилку знімає симптоми хвороби так само успішно, як і ін'єкції.

Схожі новини