Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хрещення 2018: історія, традиції і заборони

  • 19.01.2018, 08:33
  • 710

Традиційно 19 січня православні віруючі та греко-католики святкують Хрещення Господнє, або Богоявлення, яке пов'язують з водою і купаннями в ополонці.

Вважається, що в цей день віруючі можуть змити з себе гріхи.

Як свідчать перекази, в цей день Ісус Христос занурився в воду річки Йордан, після чого миряни дізналися про його божественне походження.

У ніч з 18 на 19 січня вода в кранах, колодязях і річках стає святою. Її використовують для вмивання, очищення від хвороб.
Люди, які планують купання на Водохреща, заздалегідь йдуть до річки чи іншої водойми і прорубують лід у формі хреста. Після освячення води священиком віруючі купаються в ополонці, щоб захистити себе від недуг і очистити душу.

У цей день готують останню кутю різдвяно-новорічних свят - голодну - з рису, пшона або ячменю з родзинками і медом. Накривають стіл з пісних страв (пироги, вареники, соління) - обов'язково, щоб їх кількість була непарною.

У народі вважається, що на Хрещення Господнє не можна плакати, інакше цілий рік будеш проливати сльози, не можна сваритися з близькими людьми, гадати. Працювати на це свято можна, а ось прати - ні.

Джерело: Апостроф

Схожі новини