Передплата 2024 ВЗ

Продажі квартир в Києві впали на рекордні 70%

  • 18.01.2018, 17:33
  • 853

Треба 28 років, щоб продати житло у всіх новобудовах.

Торік у Києві продали 2350 квартир на первинному ринку і 3210 - на вторинному, тоді як у 2016 році було укладено 4515 і 4960 договорів про продаж відповідно

Про це пише LIGA.net з посиланням на дані ARPA Real Estate.

Зазначається, що в минулому році будівельна галузь показала найгірші результати за останні п'ять років. Експерти вважають, що ринок досяг дна, і не очікують істотних змін в найближчому майбутньому.

Скорочення кількості угод в першу чергу спостерігається в новобудовах, будівництво яких почалося в 2017 році. Житло в будинках, які вводилися в експлуатацію в минулому році, з'явилося на ринку ще два-три роки тому, тому більша частина квартир в них розпродана.

"Ще п'ять років тому квартири в новобудовах продавалися на етапі будівництва. Три роки тому непроданих після введення в експлуатацію квартир було близько 10%, сьогодні йдеться приблизно про 30%", - розповів керуючий директор компанії ARPA Real Estate Михайло Артюхов.

На його думку, кількість угод скорочується не через купівельну спроможність населення. Бо в гривнях вона не змінилася, а в доларах скоротилася.

Фінансовими інструментами для покупки житла клієнти практично не користуються. Кредити на покупку нерухомості через високі іпотечні ставки (від 19 до 22% річних) і жорсткі вимоги до позичальників беруть не більше 5% покупців житла.

Конкуренція на ринку нерухомості Києва посилюється. За підсумками 9 місяців, в столиці велися продажі в 268 об'єктах, що на 25% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року, йдеться у дослідженні City Development Solutions.

Сумарно в столиці на 1 жовтня минулого року продавалося 66 тис. квартир. Тобто при поточному обсязі угод продати все запропоноване на ринку житло можна за 28 років.

Схожі новини