Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Богородиця з Немовлям з’явилася на зрізі старої яблуні

Дерево стало місцем паломництва.

Біля храму святих Петра і Павла УПЦ КП у селищі Голобах Ковельського району Волині люди побачили Матінку Божу з Немовлям на руках. Діва тримала Сина на… зрізі старої яблуні. Образ був ніби обрамлений у фігурну раму, яку утворили краї кори дерева. Почали до нерукотворного образа йти люди...

Цей храм розташований у колишньому панському маєтку магнатів Вільгів. У стінах, де колись була домова церква шляхтичів, нині молиться православна громада. Рік тому, на Василя, біля входу поставили фігуру Матінки Божої. Тоді люди стали свідками першого незвичного явища.

- Одна прихожанка зробила у той день біля храму фото. І в кадрі, метрів за п’ятдесят від церкви, побачила свічення. Ніби між деревами на постаменті стояла Матінка Божа, – розповідає настоятель храму отець Андрій Сех.

Парафіянка показала фото священику, але той вирішив цю інформацію не афішувати.

Минуло півроку. Якось влітку доріжкою повз ті дерева йшла жителька Голобів Ольга Біліч. Погляд впав на місце зрізу гілляки старої яблуні. На ньому чітко виднілися святі обриси – Богородиця, що схилилася над маленьким Ісусиком. Розповіла свекрусі, секретарю селищної ради Ангеліні Біліч. А та – священику.

- Тією дорогою кожен день до церкви ходжу, а не бачив. Почав приглядатися, й врешті образ мені відкрився, – щиро говорить і показує на той зріз. – Ось омофорчик світиться, ніжки Ісуса, а тут – більший омофор, очі і схилена голова Матері Божої. Чим далі відходиш, тим образ стає виразнішим.

Перший молебень біля дерева відслужили наприкінці минулого року. Наступного дня отець Андрій як капелан від’їхав у зону АТО. Тоді двічі відчув, як Богородиця його врятувала від смерті. Вперше – коли волонтери заблукали біля Луганської ТЕС і мало не потрапили до рук сепаратистів. Вчасно відчув тривогу, скомандував зупинитися й перетелефонував бійцям зі сусіднього села. Ті мало не кричали у трубку: «За декілька метрів сєпари! Вертайтеся, а то буде знову на кого міняти». Якраз у той день проводили обмін полоненими. Вдруге від смерті врятувався вже за кілька днів. Коли за планом був візит на один пост, а священик попросив спочатку відвідати інший. Поки колядували хлопцям, надійшла сумна звістка: місце, де мали бути, – обстріляли, один боєць загинув…

Після оприлюднення незвичної з’яви на дереві почали сходитися до того місця мешканці Голобів та навколишніх сіл. Хтось лише перехреститься, хтось складе у молитві долоні, хтось з вдячності за можливість бачити диво чіпляє на стовбур старої яблуні кольорові стрічки.

Фото автора

Волинська область

Схожі новини