Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Історія з морськими суднами – політична гра правлячої у Польщі партії зі своїми виборцями...»

«Польське морське пароплавство» ностальгує за «колишніми польськими містами на східних прикордонних землях».

Польща планує назвати нові морські судна на честь міст, які розташовані «на колишніх польських територіях». Перший корабель, який поляки отримають з Китаю, назвуть «Львів». Також з’являться судна «Тернопіль» і «Вільнюс». Таку новину повідомило Radio Szcecin.

«Для жителів Щеціна (найбільший міський порт у Польщі) – це ностальгічні назви. Тому хочемо, щоб кораблі мали імена колишніх польських міст на східних прикордонних землях», – пояснив менеджер держкомпанії «Польське морське пароплавство» Павло Бжезицький.

На думку Бжезицького, нові назви пароплавів не стануть суперечливими у політичному плані. У польському арсеналі, до прикладу, є корабель «Львівські орлята» (таку назву судно отримало п’ять років тому). А у німецькому флоті є криголам «Штетин» (за назвою колишнього німецького, нині польського міста Щеціна).

В Україні таку ідею сприйняли негативно. Невже історія з кораблями – завуальована спроба висловити територіальні претензії? Нагадаємо, торік у варшавському аеропорту імені Шопена повісили історичну мапу Польщі, до складу якої увійшли Західна Україна, Західна Білорусь і частина Литви (регіон навколо Вільно, сучасного Вільнюса, який до 1939 року був у складі Польщі). Після того, як скандальна карта потрапила у ЗМІ, її зняли. Інший випадок: польське міністерство внутрішніх справ оголосило обговорення нового дизайну польських паспортів. Серед зображень, що планували розмістити на документі: Остра Брама (Святі ворота) у Вільнюсі та львівський Цвинтар орлят. Така ініціатива викликала протести Литви та України, після чого польська влада відмовилася від ідеї розміщення згаданих зображень у паспортах.

Відомий український публіцист та перекладач Андрій Павлишин каже, це не що інше, як політична гра правлячої у Польщі партії зі своїми виборцями. «Мета – підтримувати відповідний тонус своїх виборців, – каже Андрій Павлишин. – Активізувати націоналістичні, колоніальні настрої у суспільстві. У світі є багато гарних міст, які мали б бути зразком для Польщі, які пов’язані з історією країни. Не такою сумною...»

«У Польщі вже є корабель, який називається «Львівські орлята», – веде далі пан Павлишин. – Це прямо пов’язано з націо­налістично-шовіністичним міфом щодо східних околиць, поневоленням українців і польською окупацією. Але це вибір тієї політичної сили, яка править нині Польщею. І з тими сусідами нам доводиться і доведеться мати справу». «Це не перша спроба маніпулювати такими питаннями. Очевидно, певні політичні сили у Польщі у такий спосіб зондують ґрунт, відстежують, якою буде реакція на їхні заяви», – кажу. «Ці питання дуже складні, – пояснює публіцист. – Але я б не акцентував на цьому такої уваги. Є значно важливіші питання в українсько-польських відносинах, які стосуються, до прикладу, українських могил, українських меншин у Польщі. Або українських можливостей для здобуття освіти, політичного статусу і безпеки українців, які у Польщі працюють і на яких чиняться напади. А ігри навколо пам’яті... Шкода, що їх ведуть політики. Але зазвичай вони нікому не загрожують».

Схожі новини