Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна безкоштовно отримає американську летальну зброю

  • 17.01.2018, 09:38
  • 757

Посол США в Україні Марі Йованович заявила, що оборонна допомога від американського уряду буде надана Києву безкоштовно.

Про це Йованович заявила в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Минулого року Адміністрація президента США ухвалила рішення про надання Україні розширених оборонних можливостей. Поки що подробиць, як це буде зроблено, немає. В нас, як і в Україні, є певна процедура - для реалізації цих рішень ми повинні поінформувати Конгрес про те, як це буде зроблено. І тільки пройшовши цю процедуру, приступити до реалізації", - сказала посол.

На запитання, чи відповідає дійсності інформація, що Україна не зможе використовувати це озброєння в зоні АТО, посол відповіла, що подробиці ще опрацьовуються. Також посол не відповіла, яку зброю буде надано Україні окрім протитанкових ракетних комплексів "Джавелін" і коли це станеться.

"Зараз ми говоримо про оборонну допомогу, яка надається Україні від уряду Сполучених Штатів. Комерційні контракти і комерційні продажі - це зовсім інше питання", - зазначила посол.

На питання журналіста, чи отримає Україна це летальне озброєння безкоштовно, посол відповіла ствердно.

Коментуючи розбіжності між позиціями США та Росії щодо розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі, посол сказала, що неспівпадіння думок є природнім у процесі переговорів.

"Якщо позиції співпадають - тоді немає сенсу вести переговори. Наша точка зору, і її підтримує більшість міжнародного співтовариства, що миротворчий контингент має діяти на всій території, про яку йдеться, аж до міжнародно-визнаного кордону України з Росією. А відповідальність миротворців мала б бути ширшою, а не тільки стосуватися захисту членів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ", - додала Йованович.

Посол сказала, що їй важко уявити присутність росіян у складі миротворців ООН на Донбасі. Але з цього приводу ведуться переговори, і розглядаються різні варіанти.

"Росія озброює анти-урядові сили, навчає їх, керує ними і бере участь у боях разом з ними. Росія повинна використати свій вплив на сили сепаратистів, яких вона підтримує у східній Україні, щоб зупинити насильство і повернутися до поступального руху із виконання Мінських домовленостей", - резюмувала посол.

Схожі новини