Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нацбанк пояснив, коли гривня перестане коливатися

  • 16.01.2018, 09:56
  • 778

У Національному банку запевняють, що дія тимчасових чинників на початку року на курс гривні може бути нівельована протягом решти року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Національний банк підкреслює, що дія тимчасових факторів на початку року може бути нівельована протягом решти року завдяки сприятливому впливу фундаментальних факторів, у тому числі зовнішньої цінової кон'юнктури для товарів вітчизняного експорту, як це було у 2017 році.

Так, минулий рік Україна завершила з обмінним курсом на рівні, який приблизно дорівнював курсу на початок року, - курс гривні девальвував за минулий рік лише на 3% попри окремі періоди посилених коливань.

У НБУ зазначають, що після переходу України на плаваючий обмінний курс гривні у 2015 році на валютному ринку спостерігається певна сезонність. Вже третій рік поспіль в перші місяці року зростає попит на валюту, зокрема з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, і водночас знижуються її надходження, зокрема з боку аграріїв, які зазвичай протягом року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиск на курс гривні.

Для пом'якшення впливу цих чинників Національний банк продовжує зберігати присутність на міжбанківському валютному ринку. З початку 2018 року НБУ здійснив продаж іноземної валюти на суму ,5 млн, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні. Міжнародні резерви становлять ,8 млрд на початок січня.

Схожі новини