Передплата 2024 ВЗ

Україна та Румунія домовилися про спільну роботу над освітнім законом

  • 11.01.2018, 16:32
  • 449

Перемовини з міністром закордонних справ Румунії Павло Клімкін назвав "дружнім і зорієнтованим на результат діалогом".

Україна та Румунія домовилися про спільну роботу над документом щодо імплементації нового закону України про освіту. Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ Румунії Теодором Мелешкану у Чернівцях в четвер, 11 січня.

Він зазначив, що мова йде про сьому статтю закону щодо мови освіти.

“У нас є дуже багато питань для обговорення, але, звичайно, ми розпочали з того, що ми можемо і маємо зробити разом для реалізації нашого нового закону “Про освіту”. Ми з пані Лілією Гриневич (міністр освіти і науки - ред.) ще раз наголосили, що імплементація цього закону має базуватися на послідовній дискусії і взаємодії з нашими румунськими друзями і партнерами та з громадою. Ми домовилися, що наше Міністерство освіти вже зараз починає працювати над спільним документом, який визначить наше бачення в імплементації цього закону для українських громадян румунського походження, для румунської громади”, - розповів Клімкін після зустрічі з румунським колегою.

За його словами, такий спільний документ враховуватиме, що всі громадяни України повинні мати добрі знання української задля подальшої можливості реалізації себе в Україні, а низка предметів у школі, як, наприклад, історія України, основи держави і права, мають обов’язково викладатися українською.

"Ми маємо робити більше для наших національних громад, зокрема і для румунської. Це стосується і фінансування, і зміни методик, оскільки коли маленькі діти приходять у перший клас, ми не повинні їх відлякувати українською граматикою - ми маємо ангажувати", - сказав Клімкін.

Водночас глава МЗС наголосив, що інші параметри запровадження закону, зокрема і “мовної” статті, будуть визначені міністерствами освіти двох країн у діалозі з громадою.

“Але знову хочу повторити дуже просту річ: ніхто не хоче зробити румунську громаду менш румунською й українізованою”, - підкреслив він.

Загалом перемовини з міністром закордонних справ Румунії Клімкін назвав “дружнім і зорієнтованим на результат діалогом”.

Укрінформ , Українська правда

Схожі новини