Передплата 2024 ВЗ

До Львова повертаються російські туристи...

За період Новорічно-Різдвяних свят приїхало 250 тисяч гостей.

Цього року за період Новорічно-Різдвяних свят до міста Лева приїхало 250 тисяч гостей (це орієнтовна цифра, підрахунок ще триває). За період від 25 грудня 2017 року до 19 січня 2018 року очікують 400 тисяч гостей. 70% туристів – українці, решта – іноземці (білоруси, поляки, німці, американці, турки, ізраїльтяни, англійці, хорвати, азербайджанці, литовці). До Львова почали повертатися туристи з Росії. Це стало відомо завдяки бронюванню номерів у готелях та у приватному секторі. Деякі росіяни зверталися також по консультації до центрів туристичної інформації. Про це «ВЗ» повідомила начальник управління туризму Львівської міської ради Галина Малець.

Під час свят у центри туристичної інформації міста звернулося 3,4 тисячі гостей, торік – 1 359. «У цьому зимовому сезоні інтерес до Львова зріс, – переконує Галина Малець. – Україна – наш основний ринок. Найбільше до Львова їдуть кияни, одесити, дніпряни. Далі у рейтингу – жителі із Запоріжжя, Харкова».

Деякі львів’яни, які під час свят прогулювалися центром Львова, зауважили, що туристи переважно незаможні, скромно одягнені... Є припущення, що поменшало заможних киян, натомість їде більше гостей зі східних та центральних регіонів України.

«Львів справді перестав бути ексклюзивним містом для українських туристів, – розповів «ВЗ» експерт в галузі туризму Володимир Іванецький. – Хто кілька разів завітав сюди на свято кави, свято еклера, «шоколадні дні» – з часом переситився. На цих гастрономічних святах немає нічого нового. Економлять на якості їжі, на «компліментах» для гостей. Немає нових забав та конкурсів... Вітчизняних туристів відлякують ціни на проживання у готелях та приватних помешканнях. Минулих років до Львова приїжджали переважно заможні туристи з Києва. Тепер кияни радше поїдуть на святкові вакації до Європи. Цьому сприяє і безвізовий режим, і, звичайно, набагато вищий сервіс у готелях».

Галина Малець не погоджується з тим, що до Львова почало їздити менше киян. Статистика свідчить: кияни – на першому місці, і ця планка стабільно тримається уже кілька років. «Кияни та одесити нікуди не поділися. Як і п’ять років тому, вони як їхали до Львова, так і їдуть. Навпаки, відсоток туристів з цих міст зростає, – наголошує чиновниця. – Просто тепер додаються гості з інших регіонів України (якщо раніше їх було 5% від загальної цифри гостей, то тепер – 7%). Одяг туриста – суб’єктивна оцінка. Я б не сказала, що якість туриста погіршилася. Раніше ми проводили дослідження щодо того, скільки турист залишає грошей у Львові. Якщо у 2016 році в середньому один турист витрачав 139 євро (за чотири дні перебування), то у 2017 році – 200 євро».

Фото автора

Схожі новини