Передплата 2024 ВЗ

Польська компанія звинуватила Газпром у блокуванні поставок газу в Україну

  • 10.01.2018, 18:58
  • 770

У польській нафтогазовій компанії PGNiG заявили, що поставки газу в Україну блокуються російським монополістом - компанією Газпром.

Про це повідомили в прес-службі PGNiG.

"Нам потрібно чекати збільшення фізичної потужності польсько-українського інтерконектора. Існуючі транскордонні здатності можуть використовуватися в будь-який час для додаткових послуг, таких як віртуальний реверс. Однак такий варіант як і раніше блокується Газпромом так само, як і в випадку українсько-словацького інтерконектора", - розповів віце-президент компанії Мацей Возняк.

Він додав, що компанія готова збільшити експорт газу в Україну, але для цього необхідно розширити пропускну здатність між країнами.

Крім того, в компанії заявили про наміри відмовитися від імпорту газу з РФ після 2022 року, коли закінчиться термін дії контракту з Газпромом.

"Для PGNiG енергетична безпека є пріоритетом і означає географічно диверсифіковані поставки газу за конкурентними цінами, а поставки з Газпрому не відповідають цим умовам", - додав він.

Нагадаємо, що продаж газу в Україні в 2017 році збільшився удвічі - до більш ніж 700 млн куб. м в рік.

З 19 жовтня PGNiG почав безпосередньо поставляти газ постачальникам в Україні завдяки доступу до українських газопроводів. До тих пір PGNiG поставляла газ тільки до кордону з Україною.