Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові відкрили інформаційну табличку на будинку громадському діячу, меценату, адвокату Степану Федаку

  • 09.01.2018, 21:00
  • 738

Сьогодні, 9 січня, у День святого Стефана відкрили інформаційну табличку на будинку, за адресою вул. Дорошенка, 48, де у 1901 – 1937 роках проживав Степан Федак. До відкриття долучилося керівництво міста та області.

«Я сьогодні переглядав усі величні заслуги, які є у п. Степана Федака. І одна річ, яка мене вразила, вона в певній мірі більш ніж велична. Я думаю, що тих заслуг, які відкриті на таблиці, вистачить не лише для одного десятку людей. Але є одна дуже важлива річ, завдяки якій у великій мірі цінують ще більше цю величну постать. Кожна з посад, лідерських позицій – це є позиція, яка об’єднувала людей. Чи це було товариство «Дністер», чи це була робота в інших організаціях, де гуртувалися довкола Степана Федака багато людей. І це вміння об’єднувати довкола себе і вести за собою – воно є дуже величне.

Сьогодні ми говоримо не лише про людину, а про персональні досягнення. Це досягнення – вміння гуртувати, і друга річ, яка сьогодні дуже важлива, що це є приклад величного, успішного українця і величної, успішної історії, яку потрібно показувати, яку потрібно комунікувати і якою потрібно захоплюватися», - зазначив під час відкриття Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку.

Довідка

Степа́н Федак (9 січня 1861, Перемишль — 6 січня 1937) — визначний галицький український громадський діяч, фінансист, філантроп, за фахом адвокат. У 1918 році державний секретар харчових справ уряду ЗУНР. Активний діяч ряду громадських організацій в Західній Україні. Організатор Комітету допомоги політичним в'язням, який очолював до кінця життя.