Передплата 2024 ВЗ

Українські моряки, що "застрягли" у порту Сирії, повертаються додому

  • 05.01.2018, 14:19
  • 1 397

5 січня 10 українських моряків, які з серпня 2017 року перебували на арештованому судні у порту Сирії, повертаються на Батьківщину.

Про це "Українській правді" повідомив представник департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич.

Він додав, що завдяки консулу сирійські органи влади повернули паспортні документи морякам, знайшли заміну екіпажу серед місцевих жителів і повернули громадян України до Лівану.

"5 січня на ліванському кордоні їх зустрів консул України", - сказав Кирилич.

Він додав, що усі фінансові питання — оплата транспортних витрат, авіаквитків до України — врегульовані Посольством України в Лівані.

"Сьогодні, напередодні Різдва, українські моряки повертаються до своїх родин", - підсумував Кирилич.

Як відомо, з серпня 2017 року 10 українських моряків "застрягли" у порту Тартус (Сирія) на заарештованому сирійськими органами влади судні "Старшина Деров".

Йдеться про жителя Одеси, п'ятьох херсонців, трьох жителів Миколаєва і киянина, які у серпні уклали контракт із турецьким судновласником і вирушили, як їм обіцяли, до Лівану — на борт судна.

Однак з'ясувалося, що судно перебуває в Сирії, яка з 2011 року в стані громадянської війни. Капітан порту Тартус взяв в українців паспорти та інші документи, які відмовився повертати, щоб "вони сиділи на борту і не вешталися десь".

Також з'ясувалося, що судно і його судновласник під загрозою санкцій за неодноразові заходження в окупований Крим. Зарплату морякам не виплачували. На борту судна вантажу не було, і весь цей час воно жодного разу не залишало межі порту.

Джерело: Українська правда

Схожі новини