Передплата 2024 ВЗ

Cаакашвілі засудили до трьох років в'язниці

  • 05.01.2018, 10:06
  • 2 482

Тбіліський міський суд визнав екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі винним у справі про вбивство банкіра Сандро Гиргвліані, засудивши до трьох років позбавлення волі.

Як передає "Грузія. Online" , у цій справі Саакашвілі пред'явлено звинувачення за статтею "зловживання службовими повноваженнями".

Справа про вбивство співробітника "Об'єднаного банку Грузії" Сандро Гиргвліані в 2006 році стала одним із найгучніших процесів у Грузії.

Інцидент почався зі сварки Гиргвліані в кафе "Шарден-бар" у центрі Тбілісі, де перебували на той момент високопоставлені чиновники МВС - Дата Ахалая, Олег Мельников, Васил Санодзе, начальник служби з громадських зв'язків МВС Гурам Донадзе, а також дружина на той час голови МВС Вано Мерабішвілі - Тако Салакая.

Гиргвліані знайшли мертвим 28 січня 2006 року на цвинтарі в передмісті Тбілісі.

У 2006 році у справі Гиргвліані суд виніс вирок на термін від 7 до 8 років в'язниці чотирьох співробітникам департаменту конституційної безпеки МВС Грузії. Через три роки вони потрапили під умовно-дострокове звільнення, після того як, рішенням президента Саакашвілі, їм вдвічі скоротили термін покарання.

Сім'я Гиргвліані, дізнавшись про звільнення екс-співробітників МВС, внесла позов до Європейського суду з прав людини, який у 2011 році зобов'язав уряд Грузії виплатити родині 50 тисяч євро.

Після зміни влади в Грузії в 2012 році до відповідальності притягнули трьох високопоставлених чиновників МВС Грузії.

Згідно зі слідством, Міхеїл Саакашвілі незаконно пообіцяв тодішньому керівнику Департаменту конституційної безпеки (ДКБ) Даті Ахалая, що помилує засуджених за вбивство Сандро Гиргвліані і потім вже в обхід Комісії з помилування помилував Геронтія Аланію, Михайла Бібілурідзе, Автанділа Апциаурі й Олександра Гачава, створивши правовий важіль для умовно-дострокового звільнення засуджених.

Схожі новини