Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Єгипті неспокійно? Ні, не чули – гайда на море!

У турфірмах кажуть, що країна пірамід та фараонів залишається найдешевшим і найпопулярнішим туристичним напрямом взимку.

Міністерство закордонних справ України рекомендує українцям утриматися від поїздок до Єгипту, зокрема у популярні курортні регіони. Дію надзвичайного стану в державі продовжено там ще на три місяці.

Застереження МЗС викликані активізацією на території Єгипту радикальних терористичних угруповань, у тому числі ІДІЛ, які дедалі частіше спрямовують теракти проти цивільних громадян (з огляду на їхню релігійну належність). Відпочивальникам, які все ж поїхали на море до Єгипту, у МЗС радять утриматися від виїзду за межі місць організованого відпочинку, які перебувають під охороною і наглядом сил безпеки.

Тримісячний мораторій на відвідини Єгипту — неабиякий удар по заробітках турфірм та туроператорів. Попит на єгипетські курорти мав би значно знизитися. Але реалії не такі. Турфірми продовжують продавати туди путівки за «смішні» гроші, хоча і попереджають своїх клієнтів про небезпеку. Нещодавно зателефонувала подруга, яка працює у турфірмі: «На Різдвяні свята рекомендую поїхати у Хургаду на море. Путівки туди дешеві як борщ — до двохсот доларів за тиждень у чотиризірковому готелі».

Цікавлюся, за скільки можна зараз відпочити в Єгипті. Одна з турфірм пропонує десятиденний відпочинок (авіавиліт зі Львова) за 388 доларів з особи. За таку суму можна шиконути у п’ятизірковому готелі з аll inclusive. Найдешевша «четвірка» — 250 доларів на особу.

Попри те, що в Єгипті введено надзвичайний стан, кажуть у турфірмах, низькі ціни на морський відпочинок стимулюють українців ризикувати. Деякі клієнти кажуть у туристичних агенціях: «А чого боятися? Хто не ризикує, той не п’є шампанського...».

«Попит на відпочинок на єгипетських курортах не зменшився, бо взимку, по суті, немає альтернативи. Якщо поїхати на море в ОАЕ, це «задоволення» коштуватиме у рази дорожче. А Єгипет залишається дешевим масовим туристичним напрямом, — сказала у коментарі для «ВЗ» директор туристичної агенції Оксана Гутник. — До нас звертаються туристи, запитують, чи безпечно їхати в Єгипет, чи спокійно на курортах? Звичайно, ми повідомляємо їм про рекомендації МЗС. Але водночас зазначаємо, що на курортах все гаразд. За вісім років роботи у сфері туризму не пригадую терактів, були лише випадки побутового дебоширства».

Із досьє «ВЗ»

За інформацією турфірм, взимку першу сходинку відвідин серед українських туристів посідає саме Єгипет. На другому місці — екскурсійні тури до Європи, які включають катання на лижах. Третя сходинка — морські тури до ОАЕ, четверте місце — Шрі-Ланка.

Схожі новини