Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не сортуєш сміття? Штраф від 340 до 1360 грн.

В Україні починають діяти європейські вимоги щодо утилізації відходів.

Від 1 січня в Україні починають діяти європейські вимоги щодо сміття — набуває чинності поправка до Закону «Про відходи», що забороняє захоронення неперероблених відходів (ця поправка була прийнята ще у 2012 році). Відтак українців нарешті зобов’язуватимуть сортувати сміття. Згідно з Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, Україна має зобов’язання впорядкувати поводження з відходами та привести законодавство у відповідність до європейських вимог.

Тож згідно зі змінами, які вступають у силу з 2018 року, органам місцевого самоврядування заборонено захоронення неперероблених побутових відходів на полігонах, а міста й села мають забезпечити сортування сміття за видами для переробки та утилізації. Великогабаритне та небезпечне сміття та сміття після ремонтів треба збирати окремо від інших видів відходів. Штраф за порушення цієї норми: для населення — від 340 до 1360 грн., для юридичних осіб — від 850 до 1700 грн.

“Запровадити сортування сміття по всій країні одночасно буде складно, — вважає старший аналітик Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» Андрій Андрусевич. — Такі функції будуть покладені на органи місцевого самоврядування. Чи вони готові до цього? Навряд. Чи є потужності з утилізації відсортованого сміття? Дуже обмежені (сортують тільки скло, пластик, папір). Мешканці повинні будуть сортувати відходи, але на практиці без зміни структури тарифу на вивезення ТПВ та підняття тарифів на несортоване сміття це працювати не буде, бо не буде стимулів».

Водночас міністр екології і природних ресурсів України Остап Семерак вважає такі штрафи «непомітними» (тобто незначними. — Авт.). «Будемо просити парламент істотно переглянути норми, передбачені в адміністративному кодексі. Можливо, деякі порушення потрібно перекваліфікувати і на кримінальну відповідальність», — зауважив він.

Схожі новини