Передплата 2024 «Добра кухня»

Для Довгого у генпрокурора руки закороткі

  • 28.12.2017, 19:08
  • 3 354

«Справа Лєсіка» закінчилася для Луценка прогнозованим нокаутом.

Для Довгого у генпрокурора руки закороткі
Для Довгого у генпрокурора руки закороткі

Коли перед голосуванням за позбавлення його депутатського імунітету Олесь Довгий сам попросив зал натиснути кнопки «за», сміливість тут ні при чому була. Лєсік так геройствував, бо вже тоді був упевнений: порушена проти нього справа закінчиться «пшиком». І ось те, що навіть для непосвячених у юридичні тонкощі було очевидним, сталося. Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) закрила провадження проти нардепа Довгого.

Звісно, закриття справи не робить Довгого білим і пухнастим. Будучи у «молодій команді» Черновецького, та ще й секретарем Київради, Лєсік точно не залишався осторонь «рукотворних чудес» Льоні Космоса. Ось тільки сам факт того, що можливою причетністю Довгого до оборудок у часи мерства Черновецького у Ген­прокуратурі зацікавилися через 10 років, викликав підозри. Нагадаємо: подання ГПУ щодо Довгого базувалися на звинуваченні його у протягуванні через Київраду рішення про виділення понад 44 гектарів заповідної землі для житлового кооперативу. За пред’явленою статтею нардепові «світило» від трьох до восьми років за ґратами. Точніше — не світило, бо юристи в один голос заявляли: висунуті Довгому звинувачення абсурдні, оскільки рішення про передачу земельних ділянок ухвалювали колективно, депутатським голосуванням у Київраді, і секретар не несе за ці рішення відповідальності. Якщо, мовляв, справа не розвалиться на стадії досудового розслідування, то закінчиться виправдальним вироком.

До суду не дійшло - крапку поставили у САП. «Повноваження заступника Київського міського голови - секретаря Київради не передбачають можливість та обов’язки впливати на волевиявлення депутатів під час голосування. Допущені порушення регламенту Київської міськради самі по собі не є складом кримінального правопорушення», - йдеться у постанові про закриття кримінального провадження проти Довгого.

Лєсік і до того не жалував генпрокурора, розповідаючи перед телекамерами, що кримінальною справою Луценко вирішив звести з ним особисті порахунки і поквитатися за те, що не може дістати Черновецького. І обов’язково приправляв розповідь історією про те, як генпрокурор не може пробачити Льоні Космосу «члєноврєдітєльства» багаторічної давності (У січні 2008 року у будівлі Секретаріату президента сталася потасовка між тодішнім міністром внутрішніх справ Луценком і столичним мером Черновецьким. Після засідання РНБОУ, під час якого міністр і мер обмінялися «люб’язностями», Луценко прилюдно вдарив Черновецького в обличчя. У відповідь, мовляв, за те, що Черновецький «підступно вдарив ногою по коліну, яке болить з часів Майдану»). Коли ж з’явилася новина про закриття САП кримінального провадження, Довгий не оминув нагоди «розмазати» генпрокурора. Культурно, дописом у Facebook, в якому подякував САП за закінчення «абсурдної вистави імені Луценка». «Окрема вдячність прокурорам САП та керівництву цього відомства за те, що не побоялися назвати речі своїми іменами і поміж «догодити особисто генпрокурору» та «вчинити за законом» вибрали останнє. Мало хто має мужність чинити за законом, коли сам генпрокурор особисто просить про інше!!!» - написав Довгий.

Зрештою, недолугою справою проти Лєсіка Луценко сам собі ляпаса дав. Підкинувши козирі тим, хто киває на його непрофесійність і юридичну безграмотність та закидає «генеральному» політичний душок у звинуваченнях проти «нелюбих друзів». Та й сам Луценко публічно визнав, що намагався «витягнути» з Довгого свідчення проти Черновецького. «Як посадова особа пропонував йому розповісти про роль пана Черновецького під час проведення цієї нібито сесії (йдеться про сесію Київради і голосування за незаконну передачу заповідних земельних ділянок. - «ВЗ»). Тому що у мене дедалі більше фактів, які доводять, що ця сесія була і скликана незаконно, і проводилася незаконно. Пан Довгий відмовився надавати такі свідчення. Щоправда, це було не під протокол, а розмова двох посадових осіб — прокурора та народного депутата», — заявив Луценко, виступаючи у Верховній Раді у день зняття з Довгого депутатської недоторканності. Для повноти картини генпрокурору залишилося розповісти, який бартер обіцяв Довгому за свідчення проти Черновецького... А тим часом...

Після затяжної мовчанки щодо закриття провадження проти Довгого у четвер генпрокурор «заговорив» у Facebook. Заявив, що вважає рішення САП неприйнятним, і повідомив про зареєстроване прокуратурою Києва нове провадження. Але вже не з прив’язкою конкретно до нардепа Довгого, а «за фактом розтрати майна в особливо великих розмірах під час відчуження понад тисячі гектарів столичної землі на острові Жуків».

Фото «УП»

Схожі новини