Передплата 2024 ВЗ

МЗС: "Україна готує нові позови проти РФ у Гаазькому суді"

  • 27.12.2017, 10:59
  • 1 864

Зокрема, йдеться про порушення Росією двох фундаментальних конвенцій – це Конвенція про заборону фінансування тероризму та расову дискримінацію.

МЗС: "Україна готує нові позови проти РФ у Гаазькому суді"
МЗС: "Україна готує нові позови проти РФ у Гаазькому суді"

Меморандум щодо порушення Росією конвенції ООН з морського права Україна подасть до Міжнародного трибуналу у лютому 2018 року. Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

Вона зазначила, що нині робота над цим документом перебуває на завершальному етапі.

За словами Зеркаль, уже за два місяці буде подано цей меморандум, потім росіяни матимуть три місяці, аби подати заперечення щодо юрисдикції (до травня 2018 року). Далі, згідно процедури, Україна має три місяці, аби подати заперечення на заперечення протилежної сторони.

"Відбудуться слухання, після яких буде прийняте рішення про наявність або відсутність юрисдикції у арбітражу для розгляду цієї справи", — зазначила заступник міністра закордонних справ.

Вона також додала, що перший результат може бути вже у 2019 році. Після цього можливі слухання справи по суті. Поки передбачається, що це може відбутися у 2021 році.

Окремо Зеркаль повідомила про те, що МЗС продовжує роботу у справі, що стосується порушення Росією двох фундаментальних конвенцій — це Конвенція про заборону фінансування тероризму та расову дискримінацію. До червня 2018 року такі матеріали мають бути готові для подання у Гаазький трибунал.

Крім того, дипломат нагадала про успіхи України цьогоріч у справах проти РФ.

"2017 рік є дуже позитивним з точки зору захисту наших інтересів у міжнародних судових юрисдикціях — починаючи від Гааги і закінчуючи рішенням щодо всіх позовів, які в цьому році розглядалися щодо відповідальності Росії за інвестиції, які були втрачені у Криму. У всіх арбітражних засіданнях, а це було п'ять арбітражів, було визнано відповідальність Росії за втрачене майно", — наголосила Зеркаль.

Схожі новини