Передплата 2024 «Добрий господар»

Махінації Коломойського з «ПриватБанком» можуть призвести до відставки генпрокурора?

  • 21.12.2017, 19:31
  • 4 157

Погані передноворічні сни мають одні з найкрутіших українських бізнесменів – Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, колись основні власники “ПриватБанку”.

Махінації Коломойського з «ПриватБанком» можуть призвести до відставки генпрокурора?
Махінації Коломойського з «ПриватБанком» можуть призвести до відставки генпрокурора?

У першу річницю його націоналізації Високий суд Лондона за позовом нинішніх акціонерів “ПриватБанку” (тепер уже державного) постановив накласти арешт на всі активи цих олігархів, які тільки є у світі. Ціна питання — 2,5 млрд. доларів.

На вердикт британської Феміди Коломойський зреагував коротко і сухо, без емоцій. Запевнив, що арешт цей — тимчасовий, на час розгляду справи. Мовляв, усе швидко стане на свої місця. Однак експерти вважають інакше. Не виключають, що після остаточного рішення Високого суду у Лондоні Коломойський зі спільником можуть стати банкрутами. А чого доброго — і загриміти за ґрати.

Позивачі звинувачують Коломойського і Боголюбова у махінаціях, які призвели до плачевного стану колишнього їхнього банку, до його неплатоспроможності. Як заявляла свого часу голова Нацбанку Валерія Гонтарева, 97 відсотків корпоративного портфеля “ПриватБанку”, за вказівкою їх екс-власників, було видано пов’язаним з цими олігархами компаніям, які фактично не вели жодної фінансової діяльності. Тобто кошти було зумисно виведено з банку, вимито їх.

Щоб врятувати цю фінустанову і запобігти великому соціальному напруженню у суспільстві, держава взялася реанімувати “ПриватБанк”, витративши на його націоналізацію і докапіталізацію 140 млрд. грн. бюджетних коштів. З олігархами-розтратниками було підписано “мирний” меморандум, в якому вони зобов’язувалися до 1 липня 2017 року реструктурувати свої борги, компенсувати витрати держави.

Але цього не сталося. Більше того, Коломойський і Боголюбов перейшли у контратаку і через українські місцеві суди почали відбілювати себе. Таких позовів назбиралося чотири сотні, більшість з них було задоволено. Ще трохи — і Коломойський з Боголюбовим вийшли б сухими з води, весь фінансовий тягар від їхніх оборудок ліг би на плечі платників податків.

І тоді нові акціонери “ПриватБанку” звернулися у Високий суд Лондона.

- Очевидно, позивачі надали цьому безпристрасному суду дуже вагомі, переконливі аргументи, — якщо він ухвалив рішення про арешт активів Коломойського і Боголюбова, — сказав у розмові з кореспондентом “Високого Замку” голова Комітету економістів України Андрій Новак. — Високий суд Лондона — це вам не наші суди...

Розвиток скандальної історії з “ПриватБанком” може сильно вдарити по деяких українських високопосадовцях. Зокрема, по генпрокурору Юрію Луценку, якого звинувачують у тому, що начебто підігрував Коломойському, з яким недавно зустрічався в Амстердамі. З вимогою відставки очільника ГПУ у четвер, 21 грудня, виступив міністр фінансів Олександр Данилюк. Він заявив про кулуарні домовленості з колишніми власниками “ПриватБанку”, спроби ГПУ затягнути розслідування щодо них, тиск на НБУ, Мінфін, залучених до розслідування махінацій Коломойського радників, яких найняло міністерство. “Генпрокурор дискредитував себе атакою на нові антикорупційні органи і нездатністю довести важливі справи до суду, — каже Олександр Данилюк. — Таким чином він дискредитує перед міжнародними партнерами президента і парламент, який довірив йому таку важливу роль і функцію, а також владу в цілому. Тому він повинен піти у відставку”.

Схожі новини