Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Звідки взялися завищені суми у квитанціях за газ?!

  • 20.12.2017, 19:34
  • 6 392

Щоб споживачі не влазили у борги (бо з 1 січня 2019 року будуть нараховуватися штрафи за протерміновані платежі), їм пропонують розраховуватися відразу за два місяці.

Звідки взялися завищені суми у квитанціях за газ?!
Звідки взялися завищені суми у квитанціях за газ?!

“Цього місяця прийшла квитанція за газ на суму 690 гривень. Жахнулася, бо намагаюся всіляко економити. Коли немає сильних морозів, запалюю пічку два рази на тиждень. Зазвичай плачу 300-350 гривень. Отримую мінімальну пенсію. Субсидії мені не призначили, бо у квартирі прописані син з онуками”, — розповідає читачка “ВЗ” 76-річна Стефанія Різниченко. Каже, рідні їй не допомагають фінансово. Самі ж субсидію мають, бо у квартирі, в якій живуть, зареєстрована лише невістка, а вона офіційно ніде не працює.

Уважно вивчивши платіжку, пенсіонерка зрозуміла, що платити 690 гривень не мусить. Ця сума — рекомендована до сплати. Газу за листопад “накрутила” на 347 гривень. Цю суму повинна самостійно вписати у графу “Сплачую”. “Виходить, від мене вимагають, аби розрахувалася за послуги, які ще не отримала?” — обурюється жінка.

Рекомендований платіж — восьма графа у квитанції. Ні шрифтом, ні кольором не відрізняється, тому не відразу помітна. А от сума до сплати виділена жирним. Ця цифра першою впадає у вічі.

У “Львівгазі” пояснюють: обов’язково треба оплатити лише фактичний борг, а графу “рекомендований платіж” ввели для зручності споживачів, аби ті не залазили у борги. Це не тільки у Львові так. Цього місяця всі українці отримали квитанції зі сумою до оплати вдвічі більшою, ніж зазвичай. У деяких першою думкою була: “А чи не подорожчав знову газ для населення?”.

Новий Закон “Про житлово-комунальні послуги” передбачає, що у разі найменшого порушення термінів оплати буде нараховуватися пеня за кожен день протермінування. У газопостачальних підприємствах взяли до уваги, що споживач може вчасно не розрахуватися не зі своєї вини. Наприклад, якщо поштарка принесе платіжку пізніше або людина змушена буде відлучитися з дому на кілька днів. Оплативши куби наперед (середньомісячний об’єм споживання, помножений на місячну частку, встановлену у додатку №1 до Кодексу газорозподільчих систем для кожної групи споживання), може бути спокійна — штраф їй не нарахують. Група споживання визначається з огляду на те, які газові прилади встановлені у помешканні. Її номер можна знайти у нижньому лівому кутку рахунку за оплату на газ.

Цікаво, що подбати про споживачів газовики вирішили вже цього місяця, хоча штрафи за несплату почнуть діяти лише з 1 січня 2019 року! У такий спосіб хочуть залучити додатковий фінансовий ресурс. Нічого протизаконного у діях газопостачальних підприємств немає, однак до маніпуляції вдалися, адже частина споживачів не зверне уваги, що сума, зазначена у платіжці, передбачає оплату за два місяці.

Фото ТСН

Схожі новини