Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Будь-який культурний захід у Криму має бути узгоджений зі спецслужбами»

  • 21.12.2017, 13:00
  • 4 762

Про сірі будні на окупованому півострові журналісту «ВЗ» розповіла співачка Юлія Качула.

«Будь-який культурний захід у Криму має бути узгоджений зі спецслужбами»
«Будь-який культурний захід у Криму має бути узгоджений зі спецслужбами»

Близько 23% українців, які залишилися в окупованому Криму, почуваються там, м’яко кажучи, некомфортно. Живуть у стані анабіозу (сповільнені процеси) і не знають, чого чекати від завтрашнього дня. Нелегка доля і україномовних артистів, які не приховують любові до України. Їх неабияк утискають, не допускають виступати на жодній сцені. Про це розповіла “ВЗ” кримська співачка, перекладач, громадський діяч, автор проекту «Слухай українською!» Юлія Качула (на фото).

28-річна Юлія народилася на Київщині. Її батько Віктор Качула багато років працював головним редактором україномовної газети “Кримська світлиця” (газету закрили, тепер видання працює в інтернет-версії). Мама Галина — вчитель української мови та літератури. Згодом сім’я переїхала до кримського Сімферополя, де мешкає досі. У Криму майбутня співачка закінчила школу-гімназію та музичну школу, клас фортепіано. Навчалася на факультеті української філології та українознавства Таврійського національного університету імені Вернадського, де здобула кваліфікацію філолога, викладача української мови та літератури. Юлія дебютувала з організації фестивалю авторської пісні «Львівська струна — на кримський лад!». Брала участь у фестивалі «Пісенна світлиця», у першому фестивалі української пісні кримських авторів, фестивалі авторської пісні «Осіння Ялта». Разом зі своїм батьком видала ліцензійний аудіодиск власних пісень «Може, мамо, я хоч трохи кращим світ зроблю!» та збірку поезій «Небо вище там, де ми!».

...Я поспілкувалася з Юлією Качулою через скайп. Напередодні нашого знайомства співачка попередила: розраховувати на телефонний зв’язок з окупованого півострова не варто. Сказала, що вона — єдина україномовна співачка в Криму, яка свято вірить у те, що колись півострів знову стане територіальною частиною України. “Пісні народжуються постійно, але найкраще вони мені пишуться саме в Криму, — каже Юлія. — Їздила на концертні тури до Львова, Києва, Івано-Франківська. Виступати в Криму зараз, на жаль, не можу. Свого часу нас з татом наші добрі знайомі (кримські татари) запросили на виступ в одну зі шкіл Сімферополя. Але керівництво школи сказало: “Не треба!”. У Криму мені блокують концерти українською мовою — від філармонії до шкіл... Влада усе це узгоджує з представниками Російської Федерації. Будь-який культурний захід має бути узгоджений зі спецслужбами”.

Співачка каже, що на керівних посадах держустанов Криму працюють службовці з Росії. Заробляють від 200 доларів на місяць. Якщо на нижчих ланках залишилися українці, то їхні заробітки скромніші. Щоб влаштуватися на роботу, українцям потрібно виробити російський паспорт. Кримські татари працюють лише у сільрадах півострова. “Для російських чиновників тут створено хороші умови — високооплачувана робота, соцпакет, службове житло, їхнім дітям забезпечують місця садочки, — наголошує Юлія. — Для тих, хто має російський паспорт, багато переваг. Наприклад, вони раз на рік можуть звернутися в лікарню і безкоштовно пройти медогляд”.

Патріотичні українці в Криму, каже Юлія, не мають права на вільне висловлення своєї позиції. “Українці в Криму спілкуються між собою українською, але тихо, щоб ніхто не чув, — каже співачка. — Якщо українську почують у громадському транспорті, на вулиці, на публічних заходах — отримаєш такий негатив. Не раз ставала жертвою агресії на мовному ґрунті”.

“У Криму бракує роботи, особливо для українців, — розповів “ВЗ” батько співачки, пан Віктор, який теж долучився до розмови через скайп. — Тут інше законодавство — російське. Формально я ще залишаюся редактором, ідейним натхненником “Кримської світлиці”. Наразі працюю не­офіційно (не уточнив, де саме. — Авт.). Заробляю лише, щоб заплатити за квартиру та комунальні послуги. Неофіційно можна там щось підзаробляти, щось, наприклад, мити. Але я професійний журналіст, знаю літературне редагування, верстку...”.

Співачка Юлія в одному із навчальних закладів викладає факультативний курс польської мови. Вона єдина на півострові, яка працює у цій царині. Заробляє 500 рублів за годину.

“Деякі українці в Криму сліпо вірять у “реформи” Російської Федерації, — наголошує Юлія Качула. — Мовляв, у деяких містах півострова нова влада будує нові дороги, житло, дитячі садочки... Мовляв, тепер є хоча б якийсь захист і впевненість у завтрашньому дні. Як аргумент наводять відсутність жебраків на вулицях міст півострова.

Запитую Юлію, як живуть курортні зони Криму. “Людей у відпочинковий сезон стало менше, хоча цього літа сюди при­їхало більше українців, ніж минулих років, — каже. — На кордоні, зокрема у Каланчаку, влітку були кілометрові черги. На море в Крим їдуть жителі Донбасу. А росіян тут мало”.

Фото з приватного архіву співачки

Схожі новини