Передплата 2024 «Добрий господар»

Українська делегація пояснила, чому не голосувала за резолюцію ООН щодо Єрусалиму

  • 21.12.2017, 15:55
  • 2 291

Представники України в ООН вважають, що голосування не сприятиме зменшенню напруги на Близькому Сході.

Українська делегація пояснила, чому не голосувала за резолюцію ООН щодо Єрусалиму
Українська делегація пояснила, чому не голосувала за резолюцію ООН щодо Єрусалиму

Делегація України в Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй пояснила, чому не взяла участь в голосуванні щодо резолюції по Єрусалиму. Про це пише Голос Америки.

Так, українські представники в ООН вважають, що голосування не сприятиме зменшенню напруги на Близькому Сході, а статус Єрусалима має бути вирішений лише шляхом мирних переговорів.

Раніше Генасамблея ООН ухвалила резолюцію із закликом зберегти статус Єрусалима незмінним. Документ містить заклик до всіх держав "утримуватися від відкриття дипломатичних представництв у Єрусалимі".

Як повідомлялося, Генеральна Асамблея ООН призначила на 21 грудня надзвичайне засідання на прохання арабських і мусульманських держав через рішення президента США Дональда Трампа про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю.

Нагадаємо, 6 грудня президент США Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю, попри застереження мусульманських лідерів та союзників з країн-ЄС. У відповідь на цей крок ісламські країни визнали Східний Єрусалим столицею Палестини.

У відповідь Туреччина заявила про намір звернутися в Організацію Об'єднаних Націй з ініціативою скасування рішення Сполучених Штатів Америки про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю. Так, президент Туреччини впевнений, що жодна країна світу не має права вважати себе вище міжнародних законів.

Ізраїль назвав рішення про невизнання Єрусалиму столицею безглуздим

Ізраїль не погоджується з рішенням Генасамблеї ООН, яка відмовилася визнати Єрусалим столицею країни.

Про це йдеться в повідомленні канцелярії прем'єр-міністра Ізраїлю у Twitter.

«Ізраїль повністю відкидає це безглузде рішення. Єрусалим — наша столиця. Завжди був, завжди буде», — написав він.

Генасамблея ООН схвалила резолюцію щодо статусу Єрусалиму

Документ містить заклик до всіх держав "утримуватися від відкриття дипломатичних представництв у священному місті Єрусалим".

У четвер, 21 грудня, Генасамблея ООН ухвалила резолюцію із закликом зберегти статус Єрусалима незмінним. Відповідне рішення було прийняте під час екстреного пленарного засідання.

Згідно з повідомленням, голосування відбулося в рамках спеціальної сесії "Незаконні дії Ізраїлю в окупованому Східному Єрусалимі та на решті частині окупованої Палестинської території".

"Результати голосування: "за" - 128 країн, "проти" — дев'ять, утрималися 35 країн. Проект резолюції A/ES-10/L.22 прийнятий", - заявив голова 72 сесії Генасамблеї Мирослав Лайчак.

Зазначається, що резолюція, яку запропонували Ємен і Туреччина, зокрема, "підтверджує, що будь-які заходи та дії, спрямовані на зміну характеру, статусу або демографічного складу Святого міста Єрусалим, не мають юридичної сили, є недійсними й повинні бути скасовані відповідно до відповідних резолюцій Ради Безпеки". У цьому зв'язку документ містить заклик до всіх держав "утримуватися від відкриття дипломатичних представництв у священному місті Єрусалим".

Крім того, резолюція вимагає дотримувалися рішень Ради Безпеки ООН, що стосуються Єрусалиму, і "не визнавали жодних дій або заходів, які суперечать цим резолюціям".

Генасамблея ООН скликає надзвичайну сесію через статус Єрусалима

Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй у четвер, 21 грудня, проведе спеціальну надзвичайну сесію, на якій обговорюватимуть питання про статус Єрусалима.

Про це повідомляє Reuters.

Засідання проведуть на прохання арабських і мусульманських держав після заяви Дональда Трампа про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю. Як розповів палестинський представник в ООН Ріяд Мансур, голосування за проект резолюції про статус міста триватиме.

Раніше Сполучені Штати ветували резолюцію ООН, яка вимагала від президента Дональда Трампа скасувати його рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

Трамп одноосібно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю 6 грудня. Також він заявив про намір перенести посольство США в Ізраїлі до Єрусалима, яке наразі розташоване у Тель-Авіві.

Схожі новини