Передплата 2024 ВЗ

В ООН ухвалили оновлену резолюцію щодо Криму

  • 20.12.2017, 00:09
  • 2 979

Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила оновлену резолюцію щодо ситуації з правами людини в окупованому Росією Криму.

В ООН ухвалили оновлену резолюцію щодо Криму
В ООН ухвалили оновлену резолюцію щодо Криму

Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй схвалила оновлену резолюцію про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму. Про це у своєму Twitter повідомила Українська місія в ООН, передає "Європейська правда".

За резолюцію проголосували 70 країн-членів ООН. 26 держав сказали "ні", серед яких "вірні друзі" Москви: Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, Філіппіни, Сербія, ПАР, Сирія, Судан, Таджикистан, Уганда, Узбекистан, Венесуела, Зімбабве і, звісно, Росія.

У Білорусі пояснили, чому не підтримали резолюцію ООН щодо Криму

У МЗС заявили, що Генеральна Асамблея ООН — не місце для обговорення і прийняття подібних документів. У Міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що Генеральна Асамблея ООН — це не місце для обговорення і прийняття таких документів, як резолюція щодо Криму. Про це заявив начальник відділу прес-служби МЗС Білорусі Андрій Шупляк.

"Так, дійсно, ми проголосували проти цієї резолюції. Білорусь завжди голосувала проти будь-яких резолюцій країн. Це наша принципова позиція. Ми на власному досвіді знаємо, що таке спроби штучної політизації, роздування проблем, яких в реальності немає в суспільстві і державі", - заявив він, відповідаючи на запитання агентства "БелТА".

За його словами, Генеральна Асамблея ООН — не місце для обговорення і прийняття подібних документів.

"Голосування проти резолюцій країн — не свідчення бездушності Білорусі до заклопотаності їх ініціаторів. Наше голосування проти цього інструменту — спроба привернути увагу до його не тільки неефективності, але до його руйнівної дії", - пояснив Шупляк.

Геращенко: "Голосування Білорусі на догоду Росії — некоректні"

Представниця України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Ірина Геращенко вважає некоректним голосування Білорусі проти української резолюції щодо Криму у Генасамблеї ООН.

Про це вона написала у Facebook.

Геращенко зазначила, що Румунія підтримала резолюцію про стан дотримання прав людини в анексованому Росією Криму попри суперечки щодо закону України про освіту.

"Проти, утрималися багато африканських і латиноамериканських країн, з якими ще з часів СРСР Москва має особливі стосунки: часто еліти цих країн закінчували вузи в РФ і ще з часів фінансової радянської допомоги країнам третього світу, за звичкою, дивляться в бік Кремля", — додала вона.

"Через певні власні питання (наприклад, Тибет) деякі країни традиційно ніколи не голосують за резолюції, що стосуються прав людини. Вірніше, голосують проти" — констатувала Геращенко.

Вона зазначила, що Білорусь і Казахстан посилаються на союзний договір із РФ, який зобов'язує до спільної позиції в міжнародних організаціях.

"Але з Білорусією все ж пікантна ситуація: саме в Мінську відбуваються переговори по мирному врегулюванню ситуації на Донбасі, країна претендує на статус нейтральної і певну миротворчу місію", — наголосила Геращенко.

"Статус нейтральності, а не підігрування Кремлю, тоді має зберігатися на всіх майданчиках і під час всіх голосувань. Не втомлююся повторювати цю позицію, і вважаю такі голосування Білорусі — саме в контексті іі претензій на миротворчу місію — некоректними", — вважає вона.

"Деяким країнам СНД вистачило сміливості не голосувати, їхні представники просто вийшли з зали — і це вже крок убік від Москви, у правильному напрямку, до своєї справжньої незалежності", — наголосила Геращенко.

Постійне представництво України в ООН оприлюднило основні положення кримської резолюції:

Резолюція підтверджує, що між Україною і Росією існує міжнародний збройний конфлікт.

Резолюція щодо Криму засуджує ретроактивне застосування РФ власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство.

Резолюція вимагає від Росії виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові; закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською та кримськотатарською мовами.

Резолюція засуджує відсутність доступу до Криму для моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, а також містить прохання підготувати другий тематичний звіт щодо Криму до кінця 72-ї сесії Генасамблеї ООН та інформувати 37-му сесію Ради ООН з прав людини щодо ситуації з правами людини в Криму.

Резолюція відзначає позитивні рішення України в контексті спрощення процедур для безперешкодного доступу до Криму журналістів та правозахисників, а також підтримку Україною ЗМІ та неурядових організацій, які були змушені тимчасово залишити українську територію.

"Сьогоднішня резолюція Генасамблеї ООН - це потужний сигнал агресору", - заявив Порошенко

Президент України Петро Порошенко привітав ухвалення резолюції 72-ої сесії Генасамблеї ООН щодо порушення прав людини в Криму. Про це йдеться в заяві Порошенка на його сторінці в Facebook.

«Попри гібридні спроби Москви закрити «кримське питання», міжнародний фронт з деокупації Криму міцніє. Попри жорстокі репресії Кремля, людську волю і гідність не зламати. Попри відверті маніпуляції, злочини Кремля не приховати. Як і не уникнути міжнародної відповідальності за них — ні замовникам, ні організаторам, ані виконавцям», - зазначив президент.

«Сьогоднішня резолюція - це потужний сигнал агресору як окупаційній владі, що за нами верховенство міжнародного права, правда і справедливість», - підкреслив Порошенко.

МЗС про оновлену резолюцію ООН щодо Криму: наступним кроком має стати деокупація

МЗС України вітає ухвалення Генасамблеєю ООН оновленої резолюції про порушення прав людини у Криму та заявляє, що наступним кроком має стати деокупація півострова.

Про це йдеться у заяві міністерства.

"Прийнята резолюція "Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)" є логічним і послідовним підтвердженням рішучої позиції міжнародного співтовариства на підтримку територіальної цілісності України", — наголошують в МЗС.

"Одним з центральних елементів резолюції залишається до сьогодні ігнорований Росією заклик забезпечити безперешкодний доступ міжнародним правозахисним механізмам, включно з Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, на тимчасово окупований півострів для здійснення моніторингу та звітування про ситуацію відповідно до їхнього мандату", — йдеться у заяві.

"Широка підтримка нашої позиції у питанні Криму свідчить, що міжнародне співтовариство надіслало чіткий сигнал російській окупаційній владі — питання Криму не закрите, світ уважно спостерігає за діями окупанта, а отже винні у переслідуваннях та порушеннях прав кримчан обов’язково нестимуть відповідальність. Держава-агресор має припинити на тимчасово окупованій нею території свавілля та забезпечити дотримання міжнародного права", — підкреслюють в МЗС.

"В Україні щиро вдячні кожній державі, яка віддала свій голос за резолюцію. Співавторами резолюції разом з Україною виступили 42 держави з різних континентів (серед них — практично всі країни Євросоюзу, США, Канада, Австралія, Ісландія, Норвегія, Чорногорія, Туреччина, Японія, Кірібаті, Маршалові острови, Мікронезія, Палау та ін.).Наступним кроком має стати деокупація півострова. Основа сьогодні вже закладена", — заявили українські дипломати.

Як відомо, 19 грудня Генасамблея Організації Об'єднаних Націй схвалила оновлену резолюцію про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму. За резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)" проголосувало 70 країн, проти — 26 країн, ще 76 країн — "утрималися".

"Росія намагалася зірвати ухвалення резолюції Генасамблеї ООН щодо Криму", — Ар'єв

26 країн проголосували проти. Росія намагалася зірвати ухвалення Генеральною асамблеєю ООН резолюції щодо порушень прав людини в окупованому Криму. Про це повідомив голова української делегації в ПАРЄ, народний депутат Володимир Ар'єв.

«Черговий удар по Москві, яка застосувала усі свої важелі впливу, аби зірвати прийняття. Вітаю наших дипломатів з черговою перемогою!», — зазначив Ар'єв.

Великобританія закликала світ підтримати український проект резолюції ООН

Влада Великої Британії закликала міжнародне співтовариство підтримати український проект резолюції ООН. Про це повідомляє МЗС Великобританії на своїй сторінці у Twitter.

"Росія продовжує незаконно окупувати Крим і порушувати права людини. Ми закликаємо міжнародне співтовариство діяти і підтримати сьогодні проект резолюції ООН. Крим - це Україна", — йдеться у повідмоленні.

Своєю чергою посольство країни в Києві підтвердило позицію головного офісу британського МЗС, наголосивши на необхідності "тримати курс на підтримку України".

Зазначимо, що у вівторок, 19 грудня на Радбезі ООн відбудеться голосування за українським проектом резолюції про ситуацію з правами людини в тимчасово окупованому Криму.

Джерело: ЛІГАБізнесІнформ

Схожі новини