Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Стало відомо, хто саме керував обстрілами Новолуганського

  • 19.12.2017, 14:05
  • 4 367

Бойовики випустили по селищу Новолуганське 40 снарядів із реактивних систем залпового вогню "Град". Українські військові дізналися, хто керував вогневою провокацією.

Стало відомо, хто саме керував обстрілами Новолуганського
Стало відомо, хто саме керував обстрілами Новолуганського

Українські військові з'ясували, що обстрілом Новолуганського з «Градів» керувала колишня працівниця донецької міліції. Про це повідомляє 5 канал.

"Це було несподіванкою для нас в тому числі. Тому що сенсу немає бити в центр міста", — розповів армієць "Псих".

За його словами, обстрілом керувала колишня працівниця міліції, яка в 2014 році зрадила присязі й перейшла на бік ворога.

"Вже напевно знаємо, що це працював реактивний дивізіон "Корс". Вона дуже своєрідна жінка, любить займатися провокаціями. Сама нещодавно розповідала, як займалася провокаціями. Виїжджала на територію України під нашими прапорами. Відпрацьовували у свій бік місцевих. Але це звичайна тактика терористів", — зазначив боєць.

Новолуганське обстріляли російськими снарядами

Після обстрілу Новолуганського було знайдено уламки снарядів з російським маркуванням.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Генпрокуратури.

Вказується, що після обстрілу слідчою групою виявлено факти присутності Збройних сил РФ на тимчасово окупованій території України.

"Після обстрілів знайдено уламки снарядів та реактивних двигунів системи "Град" з маркуваннями, які згідно інформації Міністерства оборони України на озброєнні Збройних Сил України ніколи не перебували", - повідомляє відомство.

Вказується, що 18 грудня близько 17.00 години, незаконні збройні формування терористичної організації "ДНР" з населеного пункту Горлівка Донецької області, яка їм підконтрольна, здійснили обстріл з реактивних систем залпового вогню "Град" по населеному пункту Новолуганське Донецької області.

"На цей час установлено, що бойовики випустили не менше 40 реактивних снарядів. Внаслідок обстрілу було поранено 8 людей, серед яких шестеро жінок, один чоловік та одна дитина, які на даний час перебувають в лікувальних закладах", - повідомили в ГПУ.

Постраждалих від обстрілів в Новолуганському відправили до лікарень

Вісім жителів населеного пункту Новолуганське, які постраждали під час обстрілу з "Градів", евакуйовані в кілька лікувальних установ.

Про це повідомив військовий хірург, старший бригади військових медиків в Світлодарській лікарні.

Після обстрілу, 18 грудня, постраждалі були направлені в Світлодарську районну лікарню. У їх числі була маленька дівчинка. Вона не була поранена, але отримала психологічну травму. У дорослих пацієнтів діагностовано осколкові поранення рук і ніг, вогнепальні переломи, пошкодження грудної клітини і голови.

Надавати допомогу пацієнтами допомагали військові медики, так як вони мають хороший досвід роботи в наданні екстреної допомоги. Після того як стан постраждалих було стабілізовано, їх евакуювали в різні медичні установи.

Сили АТО провели контрзаходи у відповідь на обстріл Новолуганського

У відповідь на обстріл із реактивних систем залпового вогню селища Новолуганське Донецької області сили антитерористичної операції провели контрзаходи.

Про це на брифінгу 19 грудня сказав спікер Міністерства оборони з питань АТО Олександр Мотузяник.

"Українська армія провела успішні контрзаходи, жодним чином не порушивши взятих на себе зобов'язань", — заявив він.

У коментарі "Українській правді" Мотузяник пояснив, що зокрема було посилено оборону, спостережні пости.

"Підвищена бойова готовність до будь-якого розвитку ситуації, в тому числі щодо можливої ескалації бойових дій з боку бойовиків", — зазначив полковник.

Як відомо, 18 грудня бойовики застосували реактивні системи залпового вогню по житлових кварталах Новолуганського, що на Світлодарській дузі.

За даними штабу АТО, незаконні збройні формування випустили щонайменше 40 снарядів.

Ситуація на Донбасі загострилась до надзвичайного рівня — голова СММ

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан занепокоєний погіршенням безпекової ситуації на сході України.

Про це повідомляє прес-служба Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Зазначається, що з огляду на це голова місії закликав сторони конфлікту "до стриманості та повного дотримання режиму припинення вогню".

"Ми із занепокоєнням відзначаємо різке погіршення безпекової ситуації. Кількість порушень режиму припинення вогню досягла рівня, якого ми не фіксували з лютого цього року", — заявляє він.

Повідомляється, що за період із 11 до 17 грудня, за попередніми даними, СММ ОБСЄ зафіксувала майже 16 тисяч порушень припинення вогню, що на 35% більше, ніж за попередній тиждень.

"Сторони поновлюють зобов’язання з дотримання режиму припинення вогню, після чого відзначається постійне збільшення рівня насильства, кульмінацією якого стають запеклі бойові дії, що призводять до поранень і загибелі, а також до перебоїв у функціонуванні та руйнування життєво важливих об’єктів цивільної інфраструктури", - заявляють в СММ з посиланням на свої спостереження.

Апакан закликав сторони виконувати взяті на себе зобов’язання.

"Нормалізація ситуації, коли цивільне населення зможе повернутися до звичного повсякденного життя без страху потрапити під обстріл або натрапити на міни — це перший крок на шляху до довготривалого і стійкого миру", — зазначив він.

Уряд обіцяє компенсацію постраждалим в результаті обстрілу Новолуганського

Уряд України пообіцяв постраждалим внаслідок обстрілу гібридними військами РФ селища Новолуганське Донецької області компенсацію для відновлення будинків.

Про це прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив на своїй сторінці у Facebook.

"Терористи обстріляли з Градів житлові квартали Новолуганського. Зараз ми змушені евакуювати наших громадян. Що може бути більш підлим і ницим, ніж обстріл мирних жителів? Уряд зробить все від себе залежне, щоб допомогти тим, хто зараз потребує допомоги. Всі необхідні матеріали та кошти для відновлення будинків будуть надані", - написав він.

Через обстріли селища Новолуганське поранено 8 мирних мешканців

Кількість поранених у результаті обстрілу бойовиками селища Новолуганське (Бахмутський район Донецької області) зросла до восьми осіб.

У результаті обстрілу бойовиками населеного пункту Новолуганське реактивними системами залпового вогню, поранення отримали 8 мирних мешканців, пошкоджені 47 будинків.

"У результаті сьогоднішнього обстрілу російсько-окупаційними військами населеного пункту Новолуганське, де ворог застосував по мирних мешканцях реактивні системи залпового вогню, поранення отримали 8 мирних мешканців, пошкоджені 37 одноповерхових і двоповерхових будинків, 10 пятиповерхівок. Крім того, снаряди потрапили у школу, садочок та місцеву амбулаторію",- повідомив прес-центру штабу АТО на сторінці в Facebook.

Як повідомляється, половина населеного пункту знеструмлена через пошкодження ліній електропередач, частково пошкоджений і газопровід.

Наразі в Новолуганському, військові медики, військовослужбовці, рятувальники і поліцейські проводять ряд першочергових заходів з евакуації поранених і постраждалих мирних мешканців.

У штабі зазначила, що вранці, 19 грудня, в населеному пункті буде розгорнуто гуманітарний штаб, почнуть роботу військові польові кухні та пункти обігріву.

Через високу ймовірність загрози для мирного населення від вибухів реактивних снарядів, що не розірвались, в місті та на його околицях із самого ранку працюватимуть групи розмінування.

Поліція охороняє обстріляний район Новолуганського

У Новолуганському, де обстрілами поранило 8 осіб, поліцейські охороняють пошкоджений район від мародерства і допомагають мирним мешканцям.

Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ у Twitter вранці 19 грудня

"Поліцейські охороняють пошкоджений район від мародерства, документують наслідки теракту та допомагають мирним мешканцям", — сказано в повідомленні.

Унаслідок обстрілів Новолуганського з «Градів» постраждали місцеві мешканці

Близько 17 години 18 грудня селище Новолуганське Донецької області обстріляли з реактивних систем залпового вогню «Град», унаслідок чого постраждали місцеві мешканці та їхні будинки.

Про це повідомляє прес-центру штабу АТО.

«На жаль, є жертви серед цивільного населення та руйнування житлових будівель у Новолуганську. Кількість жертв та масштаби руйнувань встановлюються», — ідеться у повідомленні.

Як заявляють у штабі АТО, обстріл вівся з окупованої Горлівки.

Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський уточнив, що на житловий сектор впало щонайменше 15 снарядів. Вони поцілили у житлові будинки та дитячий садок.

«Станом на 18:00 відомо про двох поранених жінок (у стані середнього ступеня важкості їх доправили до лікарні) та про 5 пошкоджених будинків, три з них горять», — написав він.

Фото: Громадське
Фото: Громадське

Схожі новини