Передплата 2024 «Добра кухня»

«Про те, що молодики потрощили декілька ігрових салонів, знаємо. Але то наші конкуренти...»

  • 18.12.2017, 19:34
  • 3 859

У Львові імітують боротьбу з нелегальним ігровим бізнесом, який, очевидно, приносить у чиїсь кишені надприбутки.

«Про те, що молодики потрощили декілька ігрових салонів, знаємо. Але то наші конкуренти...»
«Про те, що молодики потрощили декілька ігрових салонів, знаємо. Але то наші конкуренти...»

Цими вихідними невідомі у масках розтрощили майно у трьох гральних закладах, що у місті Львові. Хлопці увірвалися до приміщень, пошкодили обладнання, після чого з місця події зникли. Про інцидент на своїй сторінці у “Фейсбуці” повідомив депутат міської ради Ігор Зінкевич.

Як згодом стало відомо, кількадесять молодиків з “Національного корпусу” Львівщини спільно з активістами Національних дружин потрощили ігрові салони на вул. Городоцькій та вул. Федьковича. Нагадаємо, в Україні ігровий бізнес законодавчо заборонений. Проте такі підпільні заклади спокійно функціонують. Щоправда, маскуються під державну лотерею, яка є легальною. Але насправді там працюють “однорукі бандити” та інші гральні пристрої. Публіка, яка буває у таких ігрових салонах, є різношерстою: від студентів до забезпечених жінок та чоловіків, які теж не проти поганяти адреналін та випробувати свою удачу. Хоча більшість апаратів, на яких грають азартні гравці, нагадують “рухлядь”. Видно, що власники цих підпільних ігрових салонів придбали старий, десь вже списаний секонд-хенд. Є такі, що вже давно списані...

Не думаю, що у поліції не знають про існування таких закладів. Раніше правоохоронці проводили рейди по ігрових салонах та виявляли власників нелегального бізнесу. Після Революції гідності їх прикрили, або ж самі закрилися від гріха подалі. Але останнім часом їх, вочевидь, не турбують. Ба більше! Ігрових точок у Львові стало помітно більше. Наприклад, один такий заклад кілька років працює на Левандівці. А недавно, поруч, відкрили ще один — на місці колишньої хінкальні.

Я відстежила, що пишуть дописувачі у соцмережах, якою є їхня реакція на погроми ігрових контор. “Це не просто мафія. Це москальська контора, яка у переліку заборонених. Але якимось дивом працює по всій Україні”, - пишуть дописувачі. “Бачив, як ті молодики рухались по вул. Городоцькій, пройшли мимо трьох подібних закладів. Чому?” - запитує львів’янин. “Одних блокують, трощать, палять... Інші, такі самі сепаратисти, працюють, і на фоні знищених конкурентів, процвітають. Це ставить під сумнів патріотизм, як основну ідею таких акцій...”. “Платили б вчасно данину, ніхто б їх не чіпав...”, - додає ще один дописувач.

Чи не є заборона ігрового бізнесу в Україні звичайним популізмом? Адже така заборона — прямий шлях до корупції та процвітання тіньового бізнесу. Може, таки варто вивести ігровий бізнес із тіні? У всіх цивілізованих країнах, зокрема в Австрії, є легальні казино. Власники таких закладів платять чималі податки у бюджет. В Україні у цій сфері “крутиться” чорний нал... А поліція, тим часом, своїми діями розписується у власній неспроможності. З одного боку, погроми — це незаконно і злочинно, з іншого, поліція допустила, що такі ігрові заклади існують. Тому повідомлення поліції після погромів виглядають смішними, такою собі недолугою спробою спрацювати на випередження. “Працівники Управління захисту економіки у Львівській області спільно з працівниками слідчого управління поліції Львівщини та за процесуального керівництва обласної прокуратури 15 грудня одночасно припинили діяльність чотирьох підпільних гральних закладів.

За повідомленням обласної поліції, незаконні заклади, що здійснювали діяльність під вивісками оператора лотерей, були розташовані у Шевченківському та Сихівському районах Львова, а також у місті Самборі. Під час санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили 44 одиниці грального обладнання разом із моніторами, понад 28 тисяч гривень готівкою, «чорнові» бухгалтерські записи, термопринтери та мережеве обладнання.

Загалом, від початку року працівники Управління захисту економіки у Львівській області спільно з працівниками прокуратури припинили діяльність 28 гральних закладів, що маскувалися під інтерактивні клуби та операторів лотерей, вилучивши при цьому 305 одиниць грального обладнання та понад 492 тисячі гривень.

За організацію діяльності гральних закладів повідомлено про підозру вісімнадцятьом особам, а також скеровано на розгляд в суд обвинувальні акти щодо двох організованих злочинних груп, до складу яких входили сімнадцять осіб. Встановлено, що зловмисники налагодили діяльність мережі підпільних гральних закладів та покерних клубів, у яких всупереч вимогам Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні», надавались послуги азартного характеру”.

При цьому у Львові надалі спокійно діють ці ігрові салони. Достатньо прогулятися будь-якою вулицею, і ви обов’язково натрапите на двері, де написано “Спортлото”, “Національна лотерея”. Ми зателефонували у декілька ігрових салонів у центрі Львова. В одному з них літня жінка сказала: “Ми працюємо у звичному режимі. Про погроми не чули”. В іншому закладі жіночий голос відповів: “Про те, що молодики потрощили декілька ігрових салонів, знаємо. Але то наші конкуренти...”.

За словами Ігоря Зінкевича, він, як громадський активіст, вже опустив руки у боротьбі з “незаконним гральним бізнесом”. “Це те саме, що боротися з незаконним продажем алкоголю після 22.00, - каже пан Зінкевич. - Проблема у тому, аби довести правопорушення, потрібен чек. Зрозуміло, що ніхто не дасть чеку людині, яка нелегально грає в ігровому салоні, чи купує алкоголь вночі... Отже, суд ми програємо. Але якби була воля генерала (керівника ГУ Нацполіції у Львівській області Валерія Середи. - Авт.), ситуація була би кардинально іншою”.

Схожі новини