Передплата 2024 «Добра кухня»

Польща закликала РФ повернутися до складу СЦКК

  • 23.12.2017, 08:04
  • 7 167

Міністерство закордонних справ стурбоване ескалацією збройного конфлікту на Донбасі і закликало Росію негайно повернутися до складу Спільного центру з контролю та координації.

Польща закликала РФ повернутися до складу СЦКК
Польща закликала РФ повернутися до складу СЦКК

Міністерство відзначило, що кількість порушень припинення вогню досягло рівня, що не спостерігалося з січня 2017 року.

«Ми сподіваємося, що узгоджене на зустрічі Тристоронньої контактної групи рішення з приводу припинення вогню буде повністю дотримуватися», - йдеться у повідомлені.

Також польський уряд вважає, що каталізатором загострення ситуації на Донбасі став вихід представників Росії зі СЦКК.

Нагадаємо, 23 грудня незаконні збройні формування порушили домовленості про новорічно-різдвяне перемир'я, здійснивши обстріл українських позицій на Світлодарській дузі.

19 грудня Міністерство закордонних справ Росії вивело своїх представників зі Спільного центру з контролю та координації. Причиною стали труднощі, викликані позицією Києва.

Київ розцінив раптове виведення російських спостерігачів із СЦКК як загрозу подальшої ескалації конфлікту на Донбасі.

Меркель і Макрон закликали повернути представників Росії до СЦКК

У спільній заяві політиків також є заклик до сторін конфлікту на Донбасі щодо припинення порушень режиму тиші. Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон закликали повернути російських офіцерів до Спільного центру з контролю й координації режиму припинення вогню на Донбасі. Про це йдеться у спільній заяві, підписаній політиками 23 грудня.

Також у заяві є заклик до сторін конфлікту на Донбасі щодо припинення порушень режиму тиші, оскільки немає альтернативи винятково мирному врегулюванню конфлікту.

Німеччина заявила, що через вихід з СЦКК Росія буде винною у випадку загострення на Донбасі

Якщо на Донбасі погіршиться ситуація чи зросте кількість жертв, відповідальність повністю ляже на РФ.

Про це заявила представниця уряду ФРН Ульріке Деммер.

Росії доведеться взяти на себе відповідальність за можливу ескалацію і жертви на Донбасі, якщо вона не перегляне рішення щодо виведення своїх офіцерів зі складу Спільного центру по координації і контролю за припиненням вогню на Донбасі.

"Федеральний уряд сподівається, що російська сторона перегляне своє рішення і відмовиться від цього кроку, інакше, будь-яке подальше загострення ситуації та пов'язані з цим жертви будуть відповідальністю Росії", - заявила Деммер.

Також представниця уряду зазначила, що СЦКК вносить великий вклад не лише у підтримку перемир'я, але і в забезпечення роботи спостерігачів ОБСЄ, у його рамках здійснюється прямий контакт між військовими.

Кремль відповів на ідею Порошенка про німців і французів в СЦКК

Адміністрація президента РФ Володимира Путіна готова обговорювати поповнення Спільного центру з координації та контролю на Донбасі офіцерами з Франції та Німеччини.

Про це повідомив у п'ятницю прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

Він зазначив, що пропозиція президента України Петра Порошенка включити до складу СЦКК французьких і німецьких офіцерів "підлягає всебічному узгодженню".

Пєсков також заявив, що Росія може повернутися до складу СЦКК, але на певних умовах.

"Тема вчора обговорювалася в ході телефонної розмови Путіна й Меркель (Ангела, канцлер ФРН - ред.)... Путін говорив про нашу спроможність розглянути таку можливість, якщо вдасться заручитися розумінням того, що провокаційні дії з боку Києва щодо наших військових припиняться і їм буде надана можливість і забезпечені умови для виконання своїх функцій", - сказав він.

Путін і Меркель обговорили повернення військових Росії до СЦКК

Президент Росії Володимир Путін обговорив по телефону з канцлером Німеччини Ангелою Меркель питання відновлення повноцінної роботи Спільного центру з контролю і координації на Донбасі.

Про це повідомляє прес-служба російського президента.

"Лідери Росії і Німеччини погодилися продовжити обговорення відкритих питань, вирішення яких необхідне для відновлення повноцінної роботи СЦКК. Домовлено, що помічники лідерів двох країн додатково опрацюють умови, які зробили б можливим повернення російських офіцерів до складу цієї структури", — йдеться у повідомленні.

Також глави Німеччини та Росії підтримали якнайшвидше проведення обміну полоненими на Донбасі та підтримали оголошене Контактною групою "різдвяне перемир'я".

В українській стороні СЦКК сподіваються на повернення російських офіцерів до роботи в Україні

Керівник української сторони у Спільному центрі з контролю та координації за припиненням вогню Юрій Остах спростував заяву МЗС Росії про труднощі в роботі росіян в СЦКК через позицію української сторони.

Про це він розповів у коментарі Громадському.

«Ця заява абсолютно не відповідає дійсності. Російські офіцери жили в тих же умовах, в яких жили і наші офіцери українських ЗСУ. Харчування, проживання, поїздки нічим не відрізнялись. Офіцери РФ і наші офіцери відзначали, що стосунки були нормальними. Не було конфліктів ні в столовій, ніде», — сказав Остах.

Він також повідомив, що 19 грудня СЦКК вивела з непідконтрольних Україні територій Донеччини та Луганщини усіх 36 офіцерів РФ, а також 6 український.

«Я просто хочу, щоб ви порівняли цифри — наших було 6, а їх 36. Ми неодноразово ставили питання перед керівництвом, щоб кількість наших військових на тій стороні була адевактна кількості їхніх військових на цій стороні (російських офіцерів в Соледарі було 40 - ред.)».

«Не дивлячись на те, що росіяни вивели своїх офіцерів, ми в повному обсязі продовжуємо виконувати задачі, які стоять перед СЦКК. Це, безумовно великий комплекс задач з контролю за режимом припинення вогню і за ремонтно відновлювальними роботами»

В українській стороні СЦКК сподіваються, що російські офіцери повернуться до роботи в Україні.

«Ми сподіваємось, що росіяни повернуться. Їхня присутність тут - була гарантією, що ми можемо припинити обстріли в будь-який момент» — сказав керівник української сторони в СЦКК у коментарі Громадському.

Генерал Юрій Остах припускає, що проблема з росіянами полягає в тому, що згідно укрїанського законодавства їм з 1 січня 2018 року доведеться при перетині кордону мати біометричні паспорти і здавати біометричні дані, що водночас не дозволяється військовим російським законодавством.

Російські офіцери із СЦКК повернулися в РФ

Російські офіцери зі складу Спільного центру контролю і координації припинення вогню і стабілізації на лінії зіткнення сторін на Донбасі перетнули кордон з Україною і повернулися в Росію.

Про це повідомляє "РИА Новости".

Зазначається, що група російських офіцерів в повному складі перетнула пункт пропуску Гоптівка на російсько-українському кордоні. Найближчим часом вони прибудуть до Москви.

Українські офіцери СЦКК поїхали з окупованих територій

Українські офіцери, які працювали у Спільному центрі з контролю та координації припинення вогню на Донбасі, поїхали з тимчасово окупованих територійё

Про це повідомив прес-офіцер управління зв'язків з громадськістю ЗСУ Юзеф Венскович, передає ВВС Україна.

"О 10:30 колона вийшла з тимчасово окупованих територій. Українська сторона СЦКК прибула до Соледара. При цьому українська сторона продовжує виконувати завдання у СЦКК спільно зі спостережною місією ОБСЄ", - сказав Венскович.

У підконтрольному українській владі місті Соледар розміщено штаб СЦКК. Там наразі перебувають і українські і російські офіцери СЦКК.

Венскович зазначив, що українських офіцерів забрали з окупованих територій через те, що росіяни не гарантували їм безпеку.

Марчук побоюється, що СЦКК ліквідується і поставить хрест на перемир'ї

Представник України в робочій підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук прогнозує, що діяльність Спільного центру з контролю та координації через відкликання російських військових може припинитися.

Про він пише 19 грудня в Facebook.

"Відкликання російської частини СЦКК однозначно призведе до ліквідації цієї структури. Це погано. Будуть питання - поясню чому. Крім того, це своєрідний шантаж , намагання вивести нас на прямі переговори з боєвиками ОРДЛО і поганий симптом взагалі", — зазначає він.

За словами Марчука, акція російського керівництва з відкликання своїх військових із складу СЦКК практично унеможливить забезпечення режиму тиші, навіть якщо домовленості буде досягнуто.

Марчук наголошує, що військові СЦКК відіграють важливу роль в забезпеченні цієї технології.

"На відміну від патрулів СММ ОБСЄ, вони мають повноваження і можуть швидко втручатися в ситуацію, щоб припинити порушення режиму тиші. Російські військові - в порушення з боку ОРДЛО, а українські - з боку ЗСУ", — каже він.

Черниш: "Міжнародні організації можуть взяти частину комунікації при проведенні гуманітарних операцій на Донбасі"

Міжнародні організації готові взяти на себе частину переговорів при проведенні гуманітарних операцій на Донбасі через відкликання російської сторони зі Спільного центру з координації та контролю (СЦКК).

Про це заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш у коментарі «Інтерфакс-Україна».

«Ми провели цілу низку консультацій з міжнародними гуманітарними організаціями, вони готові частину комунікації брати на себе, адже ми в рамках нашого мандата не можемо комунікувати ні з ким з непідконтрольних територій», — сказав Черниш.

За його словами, вихід російських представників з СЦКК поставив під загрозу можливість проведення гуманітарних операцій та операцій з ремонту критичної інфраструктури в районі лінії зіткнення на Донбасі.

Він зауважив, що не буде таких гарантій безпеки для учасників ремонтних та гуманітарних операцій, які надавав СЦКК, саме тому ці роботи тепер небезпечні.

Міністр додав, що міжнародні гуманітарні організації мають мандат виключно на захист цивільного населення і можуть вести переговори і з представниками бойовиків.

«Будемо проводити з ними низку зустрічей для того, щоб зрозуміти, як вони можуть нам допомогти, змінити свою роботу і забезпечити гуманітарну підтримку», — сказав Черниш.

Україна виводить з окупованого Донбасу своїх спостерігачів Спільного центру з контролю та координації

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації виведе своїх спостерігачів із тимчасово окупованих територій Донбасу.

Про це повідомив заступник начальника управління зі зв'язків із громадськістю ЗСУ Юзеф Венсковіч, передає 112.ua.

"Російська сторона конфлікту на Донбасі несе повну відповідальність за розвиток ситуації з безпекою в регіоні, її вихід із СЦКК ставить під загрозу безпеку тих спостерігачів, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. Тому українська сторона буде змушена вивезти своїх спостерігачів на підконтрольні Україні території", - зазначив Венсковіч.

Він додав, що зараз, коли офіцери Збройних сил РФ покинуть Україну, українська сторона СЦКК буде продовжувати в подальшому виконувати свої зобов'язання і вести спостереження, забезпечувати роботу моніторингової місії ОБСЄ.

Через обстріл Новолуганського, російська сторона СЦКК не змогла виїхати

Обстріл бойовиками Новолуганського завадив представниками російської сторони СЦКК перетнути КПВВ "Майорськ".

Про це повідомляє Українська сторона СЦКК на сторінці прес-центру штабу АТО.

Згідно із повідомленням, обстріл Новолуганського бойовиками розпочався близько 17:00, саме на цей час планувався перехід військовослужбовців російської сторони СЦКК через КПВВ "Майорськ", який знаходиться неподалік району обстрілу.

"Військові злочинці ОРДЛО своїм зухвалим обстрілом поставили під загрозу життя не тільки мирних мешканців, але й своїх кремлівських прибічників", - йдеться у повідомленні.

Зважаючи на загрозливу ситуацію, яка склалася вздовж лінії розмежування, а також дотримуючись зобов’язань щодо забезпечення безпеки військовослужбовців ЗС РФ зі складу СЦКК, українська сторона СЦКК була вимушена припинити перехід через КПВВ та перенести його на наступний день.

Росіяни зі Спільного центру з координації та контролю вже виїхали з окупованого Донбасу

Російські офіцери зі Спільного центру з координації та контролю покинули окуповану військами РФ територію на Донбасі.

Про це з посиланням на власне джерело повідомляє "Интерфакс".

За даними джерела, російські офіцери в СЦКК вже покинули окуповану територію на Донбасі. Сьогодні вони прибудуть до міста Соледар, яке знаходиться на підконтрольній Києву території, а завтра вирушать до Російської Федерації.

МЗС України обурене виходом росіян із СЦКК

України обурене одностороннім рішенням Російської Федерації про виведення 19 грудня 2017 року військовослужбовців збройних сил РФ зі складу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій 18 грудня.

"Розцінюємо цей безпрецедентний крок Росії як чергову провокацію, яка істотно підриває Мінські домовленості, та прагнення зняти з себе будь-яку відповідальність, як сторони конфлікту, за наслідки збройної агресії проти нашої держави", — наголошують в МЗС.

За словами дипломатів, такий крок вчергове свідчить, що Москва не полишає спроб змусити Україну та міжнародних партнерів розпочати так званий "прямий діалог" із бойовиками незаконних збройних формувань, які діють на тимчасово окупованій території окремих районів Донецької і Луганської областей України під тотальним контролем і за повної підтримки з боку РФ.

"Своїм рішенням Кремль значно підвищує безпекові ризики для СММ ОБСЄ, у т.ч. з метою нав’язування Україні та її міжнародним партнерам неприйнятного варіанту розміщення миротворців ООН на Донбасі", — заявляють в МЗС.

Там нагадують, що Росія, як сторона конфлікту на Донбасі, несе повну відповідальність за розвиток безпекової ситуації і забезпечення безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ на території, тимчасово непідконтрольній уряду України.

Зазначається, що українська частина СЦКК продовжить свою діяльність у звичному режимі, працюючи з СММ ОБСЄ у двосторонньому форматі та докладаючи усіх можливих зусиль для забезпечення безпеки персоналу місії під час здійснення нею моніторингу ситуації в рамках свого мандату.

Україна також звертається до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою уникнення кроків, здатних призвести до зриву Мінських домовленостей.

Генштаб: «В зоні АТО можливий наступ бойовиків»

Бойовики готують диверсійні атаки на військові об’єкти ЗСУ.

За даними української розвідки, бойовики можуть вдатися до агре.сивних наступальних дій у зв’язку із заявою Міноборони РФ про відкликання російських офіцерів зі Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Зокрема, як повідомляє прес-центр АТО, гібридні війська планують активізувати роботу своїх диверсійно-розвідувальних груп на військових об’єктах Збройних сил України, об’єктах енергетичної та транспортної інфраструктури, збільшити кількість провокативних обстрілів у бік українських позицій та житлових кварталів населених пунктів поблизу лінії розмежування.

Крім того, для обвинувачення сил АТО в порушені Мінських домовленостей бойовики частіше обстрілюватимуть власні позиції із ствольної артилерії великого калібру, реактивних систем, танків та інших видів озброєння.

У штабі зазначили, що бойовики здебільшого активізують подібні провокації напередодні консультацій нормандської четвірки, засідання тристоронньої контактної групи у Мінську (20 грудня 2017 року), планових візитів представників ОБСЄ, Червоного хреста та ЗМІ для подальшої дискредитації України в очах міжнародної спільноти і безпідставного звинувачення в порушенні Мінських угод.

Нагадаємо, 16 грудня у звіті місії ОБСЄ зазначалося, що Міноборони РФ має намір відкликати російських офіцерів зі Спільного центру з контролю та координації припинення вогню на Донбасі.

Російські офіцери, які входять до СЦКК, покинуть територію України 19 грудня

Російські офіцери, які входять до Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), покинуть територію України у вівторок, 19 грудня, повідомило міністерство закордонних справ Росії.

В своєму повідомленні МЗС Росії звинуватило українську сторону в тому, що через її дії Росія змушена відкликати своїх представників зі складу СЦКК.

«В порушення домовленостей президентів Росії та України щодо створення та розміщення СЦКК українська сторона свідомо створювала для наших військовослужбовців, які входять до його складу, напружену морально-психологічну обстановку, чинила перешкоди для виконання ними своїх службових обов'язків. Зокрема, російським офіцерам обмежувався доступ до лінії зіткнення, перевірки несення служби на спільних спостережних пунктах, розгорнутих на підконтрольній Україні території. Справа доходила до заборон на спілкування з місцевим населенням. Мали місце випадки зневажливого ставлення українських військовослужбовців до своїх російських колег. До того ж, з 1 січня 2018 року, Київ планує ввести новий порядок в'їзду і перебування громадян Росії на своїй території, відповідно до якого вони повинні будуть завчасно повідомляти свої докладні персональні дані українській владі. Ця норма не відповідає положенням угоди між урядами Росії і України про безвізові поїздки громадян РФ та України від 16 січня 1997 року та є неприйнятною для російських військовослужбовців», — йдеться у повідомленні російського міністерства закордонних справ.

В МЗС Росії також підтвердили, що сповістили про відкликання своїх офіцерів з СЦКК зарубіжних партнерів і поклали відповідальність за це на Україну.

Схожі новини