Передплата 2024 ВЗ

Суд дав дозвіл на арешт Димінського. Йому «світить» від 3 до 8 років

  • 14.12.2017, 17:01
  • 2 360

Слідство встановило, що за кермом «Мерседеса», який вбив 31-річну Наталію Трілу, був галицький олігарх Петро Димінський.

Суд дав дозвіл на арешт Димінського. Йому «світить» від 3 до 8 років
Суд дав дозвіл на арешт Димінського. Йому «світить» від 3 до 8 років

У справі смертельного ДТП за участі кортежу галицького олігарха Петра Димінського — значний поступ. Генпрокуратура України повідомила йому про підозру як винуватцеві резонансного ДТП. Про це у вівторок, 12 грудня, офіційно повідомили на сайті Національної поліції та Генеральної прокуратури України.

«Процесуальним керівником Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генеральної прокуратури України погоджено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого), Петрові Димінському, який 18 серпня 2017 року, керуючи автомобілем Mercedes-Benz, вчинив ДТП, внаслідок якої водій автомобіля Opel-Astra (31-річна львів’янка Наталія Тріла. — Авт.) загинула», — йдеться в повідомленні Генпрокуратури. Санкція статті — позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Також Генпрокуратура повідомила, що у зв’язку з тим, що зазначений бізнесмен, тобто Петро Димінський, переховується від органу досудового розслідування, підготовлено клопотання до суду про надання дозволу на його затримання та застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Суд уже задовольнив клопотання Генпрокуратури і надав такий дозвіл.

Як повідомив речник Національної поліції Ярослав Тракало, відповідні документи про підозру 7 грудня направили на всі відомі слідству адреси Димінського. За станом на 12 грудня повідомлення вважається врученим. «У разі неприбуття підозрюваного, йому буде обрано запобіжний захід та організовано заходи з його розшуку», — сказав речник поліції.

Щодо Андрія Борща, охоронця Димінського, який одразу після ДТП взяв на себе вину за скоєне, то Генпрокуратура повідомила: «Кримінальне проводження відносно громадянина, який нібито керував вказаним транспортним засобом, закрито у зв’язку з відсутністю в його діянні складу кримінального правопорушення».

Водночас радник глави МВС, нардеп Антон Геращенко повідомив, що Андрію Борщу пред’явлено звинувачення в приховуванні злочину. «З охоронця Петра Димінського Андрія Борща, який невдало намагався взяти на себе відповідальність за свого шефа, знято звинувачення у скоєнні смертельного ДТП. Замість цього йому пред’явлено звинувачення за ст. 396 КК («Приховування злочину»). Він знав, хто скоїв цей злочин, і свідомо приховував це від суду і слідства. Тепер за це доведеться відповідати згідно із законом», — написав Геращенко у своєму ФБ.

Петро Димінський, як відомо, уже четвертий місяць перебуває за кордоном (невдовзі після загибелі в ДТП Наталії Тріли, 22 серпня, вилетів у Швейцарію). Малоймовірно, що після оголошення підозри він повернеться, аби добровільно з’явитися до слідчих. Відтак його можуть оголосити у міжнародний розшук по лінії Інтерполу. Про це розповів речник Національної поліції України Ярослав Тракало: «Він (Димінський — Авт.) викликався до слідчих на 11 грудня. Ця особа не з’явилася. Відповідно, наразі тривають заходи зі встановлення його місцеперебування. Оскільки йдеться про скоєння доволі тяжкого злочину, то якщо ця особа не з’явиться до слідчих, слідчий може прийняти рішення про оголошення цієї особи у міжнародний розшук по лінії Інтерполу». Тракало уточнив, що слідчий невдовзі визначить дату наступного допиту цього підозрюваного.

Водночас залишається загадковою колізія з незрозумілою заявою пані Марії Тріли, матері загиблої у ДТП Наталі Тріли. Нагадаємо, 8 грудня адвокат Петра Димінського Віктор Василюк оприлюднив заяву, яку власноруч написала пані Марія. У заяві Марія Тріла повідомила, що «збитки, спричинені ДТП, відшкодовані повністю, матеріальних претензій у зв’язку з вказаною ДТП не маю». Водночас жінка відкликала довіреності, видані нею третім особам на представництво її інтересів в судах та інших органах.

У громадськості ця розписка викликала шок, жінку одразу почали підозрювати у співпраці з оточенням олігарха. Однак, на думку слідства, відмова матері загиблої від матеріальних претензій не вплине на покарання винуватця ДТП.

Водночас залишається таємницею, хто відшкодував Марії Трілі збитки, і чи є це свідченням того, що вона взяла від сторони Димінського гроші як своєрідну «компенсацію» за загибель доньки? Зараз Марія Тріла не дає коментарів. В останній розмові з журналістом «ВЗ» вона сказала, що їй «зателефонували і порадили» не давати коментарів (можна припустити, хтось з боку Димінського, можливо, його адвокати). Тоді ж пані Марія запевнила, що, як і раніше, відмовляється від матеріальних претензій до винуватців ДТП. Але моральні претензії у неї до них будуть завжди, «поки я жива». «Вони вбили мою дитину», — каже жінка.

Чому відкликала довіреність, яку раніше видала племіннику, двоюрідному братові загиблої Наталії — Степану Мацевку, пані Марія не пояснила. Раніше він мав статус потерпілого, але виступав потерпілим за дорученням пані Марії. Тепер вона виступає єдиною потерпілою у справі. Степан Мацевко розповів журналісту «ВЗ», що не знав, що тітка написала резонансну заяву. Про це дізнався згодом від журналістів і з Інтернету і був заскочений.

— Пане Степане, ви спілкувалися із пані Марією після появи цієї заяви, з’ясовували, чому вона її написала?

— З пані Марією я розмовляв по телефону. Запитав, у чому справа, звідки взялася така заява. Вона сказала, що це її рішення, і більше нічого не сказала. Хто їй відшкодував усі збитки, також не сказала.

— Вона давала коментарі, що нібито вам погрожують, тому вона і вирішила відкликати у вас довіреність. Вам справді погрожують?

— Напряму мені ніхто не погрожував. Що вони там їй говорили, я не знаю. Особисто мені ніхто не погрожував.

— Як ви сприйняли звістку про те, що пані Марія скасувала вам довіреність?

— Я дотепер ображений.

— Що тепер будете робити?

— Все одно буду добиватися правди. Усіма методами, якими зможу.

— Як відреагувала на цю заяву ініціативна група, яка контролює розслідування?

— Першими до мене почали дзвонити журналісти. Потім вже адвокати, потім — ініціативна група. Обурюються.

— Ті адвокати, які працювали досі з вами, як тепер будуть працювати?

— Зараз для того, щоб вони працювали з пані Марією, мають укласти з нею угоди.

Олег МИЦИК, адвокат

Процедура розшуку Димінського через Інтерпол гіпотетично можлива. Але чи є в України двосторонні угоди зі Швейцарією щодо видачі громадян. Якщо їх немає, його не видадуть. Можливо, у нього є громадянство Швейцарії? Тоді Швейцарія його не видасть ніколи. Ще один нюанс — питання видачі по таких злочинах надзвичайно специфічне. Підозрюваний у будь-яку хвилину може заявити, що це політичне переслідування з метою замаху на його активи. Тоді його теж не видадуть. Дивно, чому прокуратура робить такі публічні заяви, замість того, щоб тихесенько розслідувати справу?

Схожі новини