Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дуда: "Польща зробить усе, щоб в Україні не було війни"

  • 13.12.2017, 16:15
  • 2 239

Польща, як член Ради безпеки ООН, буде підтримувати ініціативу щодо введення миротворчої місії на всій території Донбасу.

Дуда: "Польща зробить усе, щоб в Україні не було війни"
Дуда: "Польща зробить усе, щоб в Україні не було війни"

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда.

За його словами, Україна важливий сусід і тому може розраховувати на польську підтримку в Радбезі ООН.

"Як члена ради безпеки ООН, Польща буде підтримувати такого важливого для нас сусіда, як Україна, частина території якої наразі охоплена окупацією", - сказав Дуда.

Він додав, що прихильник того, щоб на Донбасі були присутні "блакитні шоломи за всіма канонами миротворчої місії" і не обмежувалися лише захистом представників ОБСЄ.

"Польща буде однією з держав, які будуть підтримувати ініціативу щодо ведення миротворчої місії на окуповані території Донецької та луганської областей. Україна може зараховувати на нашу підтримку", - сказав польський президент.

Дуда зазначив, що дуже важливо, щоб війна на сході України закінчилася і люди могли повернутися до своїх домівок і до мирного життя.

Порошенко: «Україна та Польща скоротять «чорний список»

Президенти України та Польщі домовилися скоротити чорний список осіб, нев’їзних у обидві країни.

Про це президент Петро Порошенко заявив час прес-брифінгу після зустрічі із президентом Польщі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми домовилися, щоби скоротити перелік осіб, яким заборонено в’їзд до наших країн", - відзначив Петро Порошенко.

Він підкреслив, що у Польщі та України є спільне розуміння: від історичних конфліктів виграє лише Росія.

"У нас є абсолютно чітке розуміння , і в мене, і в пана президента: від історичних конфліктів між Україною та Польщею виграє одна сторона. І це не Україна, не Польща, а Росія", - наголосив Порошенко.

Україна та Польща будуть спільно шукати "історичну правду"

Українська та польська сторони домовились про створення міністерської комісії для вирішення історичних конфліктів між двома країнами.

Про це заявив президент України Петро Порошенко на брифінгу у Харкові.

За його словами, Україну в комісії буде представляти віце-прем'єр Павло Розенко.

"Треба шанувати героїв, але треба рухатись уперед і створити кращі умови для майбутнього, щоб ніхто не міг вселити в серця українців та поляків ненависть та ворожнечу", - сказав Порошенко.

Він додав, що комісія збереться вже найближчим часом і почне "процес вивчення історичної пам'яті, щоб прибрати будь-які негативні моменти" між двома сусідськими країнами.

Його позицію підтримав і президент Польщі Анджей Дуда.

Він зазначив, що його розмова з Порошенком була довгою та непростою, але, на його думку, всі проблемні питання слід вирішити "у дусі добросусідства".

"Історія не детермінувала того, що відбулось. Те, що було колись, має вплив на те, що відбувається зараз, оскільки біль у серцях людей лишився. Тому політики мають на це зважати", - сказав Дуда.

"Закликаємо не робити кроків до чергових увічнень, які спираються на неперевірені наукові висновки, без проведення історичних досліджень, ексгумації увічнених осіб", - додав він.

Польський президент зазначив, що дуже переживає за випадки, коли "через увічнення фальсифікується історія".

"Щоб ми могли будувати майбутнє, треба підходити до правди спокійно і будувати міст до дружби між народами, а не роз'ятрювати рани", - сказав він.

Дуда додав, що комісія, про яку домовились глави держав, має також опрацювати питання щодо ексгумації тіл поляків та українців, які захоронені на території сусідських держав, щоб у подальшому уникнути фальсифікації історії та суперечок.

Порошенко та Дуда проводять зустріч із представниками ЗМІ

Президенти розкажуть, про що домовились у ході перемовин.

Зустріч Президента України Петра Порошенка та Президента Республіки Польща Анджея Дуди з представниками ЗМІ.

Президенти України та Польщі проводять переговори віч-на-віч

Порошенко подякував Дуді за "сильну позицію" щодо територіальної цілісності України.

У Харкові Президенти України та Польщі проводять перемовини віч-на-віч. Про таке повідомляє речник Петра Порошенка — Святослав Цеголко — у Facebook.

"Польща стратегічний партнер України, якому ми вдячні за підтримку територіальної цілісності нашої держави", — заявив Порошенко.

Схожі новини