Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Неетичного» депутата покарають... мовчанкою

  • 07.12.2017, 18:41
  • 1 123

Львів отримав новий статут  територіальної громади.

Депутати на сесії ЛМР прийняли новий статут територіальної громади Львова. Це так звана “конституція міста”, яка регламентує повноваження органів влади, права й обов’язки мешканців, способи їх долучення до управління містом, алгоритм звітування мера та депутатів перед містянами. Статут, зокрема, передбачає створення електронного реєстру нерухомого майна (через те, що реєстру раніше не було, стали можливими різні афери із розкраданням комунальної нерухомості). Досі Львів жив за старим статутом, прийнятим ще у 2002 році. Цей документ застарів уже давно, а про прийняття нового статуту говорили не один рік.

Як розповіла на презентації доцент кафедри конституційного права ЛНУ ім. І. Франка, кандидат юридичних наук Олена Бориславська, проект статуту розробляли з урахуванням світових тенденцій. Секретар ради Анатолій Забарило повідомив, що новий статут територіальної громади Львова розробляла робоча група з дев’ятнадцяти осіб, серед яких - секретар ради, депутати, чиновники ЛМР та фахівці. У листопаді провели пробну експертизу проекту статуту, громадське обговорення. Загалом над проектом працювали два роки. Статут Львова уже підписав міський голова Львова Андрій Садовий. Документ набуде чинності після реєстрації управлінням юстиції.

Зокрема, у статуті встановлено, що Днем Львова є перша неділя травня, названі символи міста (Герб, Великий герб та хоругви ЛМР) та є їх офіційні зображення. Мешканці міста мають право на чистоту та освітлення вулиць, забезпечення питною водою, безпечний громадський транспорт, а також на оскарження дій мера або депутатів. До обов’язків львів’ян входять дотримання законодавства, шанобливе ставлення до культурних пам’яток, довкілля та сплата податків. З’явилася окрема стаття, присвячена етиці депутатів міськради. Міські обранці мають утримуватися від заяв та вчинків, що можуть компрометувати Львів чи Україну, від публічних образ, поширення недостовірної інформації, блокування роботи міськради, а також від подарунків чи гонорарів за виконання своїх повноважень. У випадку порушення етики депутата можуть позбавити права виступати впродовж п’яти засідань міськради. Покарати “неетичного” депутата можуть і на прохання не менше 75 львів’ян. Таким мешканцям треба буде звернутися з письмовою заявою до депутатської комісії законності та депутатської діяльності.

Натомість із положеннями нового статуту не згодні громадські активісти Львова. На сесію вони прийшли з плакатами та вимагали слова з трибуни, але не отримали такої можливості. Зокрема, активістка Олеся Дацко стверджує, що не було враховано її зауважень (зокрема, щодо охорони архітектурної спадщини міста) та зауважень інших активістів.

Схожі новини