Передплата 2024 «Добрий господар»

Бізнесмену Григорію Козловському можна все?..

  • 07.12.2017, 13:00
  • 12.9K

Його будівельна компанія зведе на Сихові 90-метровий хмарочос. Мешканці проти, вимагають соціальної інфраструктури.

Бізнесмену Григорію Козловському можна все?..
Бізнесмену Григорію Козловському можна все?..

Виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив містобудівні умови та обмеження на будівництво у Сихівському районі (на просп. Червоної Калини, 60, поблизу церкви Різдва Пресвятої Богородиці) кількох багатоповерхівок з підземними паркінгами та офісними центрами. Зокрема, зведуть перший у Львові 90-метровий хмарочос на 25 поверхів. Досі виконком мерії дозволяв зводити будівлі на 22 поверхи. А найвищим хмарочосом на Львівщині є 20-поверховий готель у Трускавці. Його висота — 89,1 метра.

Начальник управління архітектури Львівської міської ради Юліан Чаплінський повідомив, що у найвищій будівлі міста Лева працюватимуть офіси. “Новий житловий комплекс матиме дев’ять будівель різної поверховості. 40% площ будуть зайняті офісами, комерцією та центром розвитку дитини, а 60% — житлом”, - наголосив пан Юліан.

В офісах працюватимуть півтори тисячі людей, ще 1,2 тисячі робочих місць створять у комерційних закладах на території комплексу. Квартал нерухомості на Сихові зводить одна з девелоперських компаній Львова, співвласником якої є депутат Львівської міської ради від фракції БПП “Солідарність”, відомий винниківський бізнесмен, ресторатор, готельєр, власник ФК “Рух” Григорій Козловський. “Наш проект — це дорого і красиво. Це те, що має освіжити Сихів, - наголосив Григорій Козловський під час засідання виконкому. - Щодо соціальних потреб, то ми плідно працювали і з архітектурою, і з тими побажаннями, які були. Зокрема, збільшено кількість паркомісць із 500 до тисячі. Одна “свічка” була домінантна, то ми її опустили вниз, бо нам так рекомендували. На цій земельній ділянці стояли бетонні балки в аварійному стані, які могли в будь-який час впасти, а діти там грались у “війнушки”.

Поки міський голова Львова Андрій Садовий коментує, що новий хмарочос для сихівського масиву — це круто, деякі громадські організації міста висловлюють своє “фе”. “Ніхто не проти нового будівництва, але вимагаємо від забудовника гарантій того, що громадська функція будівництва буде дотримана, - сказав громадський активіст архітектор Маркіян. - Місце, де зведуть хмарочос, — це зона Г-2, де в пріоритеті, згідно з законодавством, мають бути будівлі громадського призначення. Тобто у цьому випадку мало би бути навпаки — 60% комплексу мали б становити приміщення громадського призначення, а 40% — житло».

Свою думку щодо сихівського хмарочоса публічно висловив також активіст ГО «Креативне місто» Всеволод Поліщук: “План забудови не передбачає, окрім житла, практично жодної інфраструктури. Тобто в районі, з якого і так тяжко виїхати і вже зараз людям нема чим зайнятися, окрім як спати і купувати продукти, з’явиться купа нових людей, яким не буде чим у районі зайнятися, окрім як... спати. І навіть незрозуміло, чи буде нове місце таким, де можна буде купувати продукти. Тобто ці люди будуть кудись їхати на роботу і відпочинок, завантажуючи і без того перевантажену систему громадського транспорту, або додадуть свої автівки в корок на проспекті Червоної Калини. ЛКП “Інститут міста” (структура мерії) спільно з жителями району підготували нову стратегію розвитку Сихова, де чорним по білому зафіксовано, що місто створюватиме на Сихові громадські простори. Сихів — не лише базар, а й парк, музей, кафе, місце для занять спортом. Садовий погодився з такою стратегією і готовий подавати її на розгляд Львівської міської ради.

І під будівництво саме таких об’єктів передбачена ця територія. Буде сумно, якщо міськвиконком схвалить рішення, яке суперечить плану забудови Сихова. Хотілося б, щоб у нашого міста не було роздвоєння особистості, і щоб права рука знала, що робить ліва, і щоб права нога рухалася в тому ж напрямку, в якому пішла ліва. Сидіти в шпагаті — прикольно для заняття йогою, але не для розвитку майже мільйонного міста”.

Із досьє «ВЗ»

Рейтинг найвищих будівель Львівщини очолює трускавецький готель “Карпатська столиця” висотою 89,1 метра. На другому місці — церква Святих Єлизавети та Ольги, що у районі Привокзальної, - 88 метрів, третя сходинка - новобуд на вул. Суховоля у Трускавці — 71 метр. На четвертому місці дві будівлі міста Лева заввишки 66 метрів: новобуд на вул. Зубрівській, 32, та вежа Корнякта. На п’ятій сходинці львівська Ратуша — 65 метрів, на шостій — житловий будинок на проспекті Чорновола висотою 60 метрів. Рейтинг найвищих будівель Львівщини замикає будівля державної фіскальної служби на вулиці Стрийській — 53 метри.

Фото зі сайту “Варіанти”

Схожі новини