Передплата 2024 «Добрий господар»

Петренко заявив, що дії НАБУ поставили під загрозу позов проти компанії РФ

  • 12.12.2017, 10:07
  • 9 172

Міністерство юстиції в 700 млн. грн оцінило шкоду, яку "Роснефть" та її філіали заподіяли Україні шляхом незаконного захоплення майна.

Петренко заявив, що дії НАБУ поставили під загрозу позов проти компанії РФ
Петренко заявив, що дії НАБУ поставили під загрозу позов проти компанії РФ

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що відомство до 19 грудня планувало подати позов проти "Роснефти" до Європейського суду з прав людини, але така ініціатива під загрозою через обшуки проведені Національним антикорупційним бюро. Про це він сказав в ефірі одного з телеканалів.

За його словами, Мін'юст у 700 млн грн оцінив шкоду, яку "Роснефть" та її філіали заподіяли Україні шляхом незаконного захоплення майна. Петренко наголосив, що постанова судді, за результатами обшуку НАБУ, ставить під загрозу справи проти РФ.

"За постановою судді, документи після обшуку НАБУ необхідно вилучити до 15 грудня, а ми збиралися подати позов проти "Роснефти" до 19 грудня. Це, фактично, підриває можливість позову проти російської компанії", - наголосив міністр.

Петренка зазначив, що обшук проводився в офісі урядового уповноваженого в справах ЄСПЛ, де знаходяться матеріали щодо позовів України проти Росії, на які самими ЄСПЛ накладено гриф "секретно".

"Серед величезної кількості пунктів того, що суддя хоче вилучити з цього офісу, є один пункт: вилучення оригіналів документів, а саме, заяв та матеріалів справ, які знаходяться на розгляді в ЄСПЛ, де однією із сторін виступала держава Україна за період з 1 січня 2013 року по теперішній час", -сказав міністр.

Він додав, що розпорядження про вилучення документів зараз знаходиться в Мін’юсті на виконанні.

Як повідомлялося, 8 грудня у Міністерстві юстиції заявили, що НАБУ провело обшук у відомстві без ухвали суду. НАБУ заявило про ризик знищення речових доказів у якості причини обшуків в Мін'юсті. Тим часом у Мін'юсті запевнили, що про ризики знищення документів не може бути мови, адже всі матеріали по справі зберігаються в Європейському суді з прав людини, і до них можна отримати доступ через електронну систему.

НАБУ та САП показали фото та відео з обшуку у Мін'юсті

Наголошується, що слідчі дії проводилися за рішенням суду.

НАБУ та САП показали фото та відео фрагменти з обшуку, який відбувся в Міністерстві юстиції України. Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«З огляду на суспільний резонанс та з метою запобігання маніпуляціям, НАБУ та САП публікують фото та фрагменти відео слідчих дій, проведених 8 грудня у Міністерстві юстиції України», - наголосили в Бюро.

«Обшук, який детективи НАБУ 8 грудня 2017 року проводили у службовому кабінеті одного з посадовців Міністерства юстиції України, з метою врятування доказів у кримінальному провадженні, був законним. Це підтверджено ухвалою, яку сьогодні виніс слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва», - йдеться у повідомленні.

Мін'юсті заявляє, що НАБУ не мало підстав на обшук

Міністерство юстиції заперечує існування будь-якого ризику знищення документів, через що детективи НАБУ прийшли до міністерства з обшуком.

Про це повідомила "Українській правді" перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька.

"У рамках несанкціонованого обшуку в Мінюсті з боку НАБУ, який відбувався сьогодні без відповідної ухвали суду, жодних ризиків знищення документів справи не було і бути не могло", - зазначила вона.

Чиновниця назвала дві причини, чому вона так вважає.

По-перше, каже вона, усі матеріали зазначеної справи у будь-якому випадку зберігаються в Європейському суді з прав людини, до них завжди можна отримати доступ через електронну систему. По-друге, матеріали приєднані до "регресного позову" Мін'юсту і передані до суду.

"Тому звинувачення щодо можливого знищення будь-яких документів є безпідставними та не можуть бути передумовою для здійснення незаконних обшуків", - наголосила Бернацька.

НАБУ пояснило з чим пов'язані обшуки в Мін'юсті

Працівники НАБУ провели обшуки у Міністерстві юстиції через ризик знищення документів, які мали бути надані Мін'юстом в рамках розслідування детективами кримінального провадження.

Про це йдеться у заяві НАБУ.

У НАБУ зазначили, що обшуки проводились у службовому кабінеті одного з посадовців Мін'юсту.

«Невідкладність слідчої дії була обумовлена оперативною інформацією про ризик знищення документів, які мали бути надані Мін'юстом в рамках розслідування детективами НАБУ кримінального провадження», — йдеться у повідомленні.

Також у Бюро пояснили, що дозвіл на вилучення цих документів було санкціоновано 23 листопада слідчим суддею Солом’янського районного суду Києва.

На його переконання, у Раді відбулося відторгнення чужорідного тіла.

"Сьогодні Єгор Соболєв переміг, він не став частиною системи. Я пишаюся тим, що в Україні зростає новий політичний клас молодих політиків, таких, як Єгор, саме такі люди, як він і будуть вже в найближчому майбутньому вести Україну до процвітання", — додав третій президент Грузії.

Рада прийняла рішення про зняття Соболєва з посади

Засідання Верховної Ради: чи звільнять голову антикорупційного комітету Єгора Соболєва?

Телеканал "РАДА" проводив пряму трансляцію з Верховної Ради, де нардепи голосували за звільнення Соболєва. Рішення підтримало 256 депутатів, Єгора Соболєва знято з посади голови антикорупційного комітету.

Зокрема за рішення проголосували 108 депутатів від БПП, 65 - від "Народного фронту", 32 - від "Опозиційного блоку", 15 - від "Радикальної партії", 17 - від "Відродження" та 13 - від групи "Воля народу".

Коментуючи цю ініціативу, голова фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов заявив, що за керування Соболєва комітет з питань запобігання і протидії корупції працював неефективно.

"Чому багато питань не ставилися на голосування, чому не поважали членів комітету?" — поставив він риторичні питання до Соболєва.

Сам колишній голова комітету зазначив, що його звільнення — це частина великого плану влади.

"План такий — поламати незалежність Антикорупційного бюро і Антикорупційної прокуратури, створити фейковий Антикорупційний суд або взагалі його не створювати і закрити майно посадовців", - сказав Соболєв.

Він додав, що протягом його роботи на цій посаді ніяких претензій йому ніхто не висував, а всі вони виникли тільки зараз.

Загроза втрати Україною безвізу через скандал навколо НАБУ

Тиск української влади на Національне антикорупційне бюро, звільнення з посади голови антикорупційного комітету ВР Єгора Соболєва та призначення "ручного" аудитора для НАБУ може привезти до скасування безвізового режиму з країнами Європейського Союзу.

Про це в коментарі "Апострофу" розповіло джерело з парламентської коаліції.

"Погрожували надіслати моніторингову групу, яка б перевірила, як виконуються вимоги по безвізу", - розповів один зі співрозмовників видання.

За словами джерел, українська влада вела тривалі переговори з США з даного питання. Відзначається, що Сполучені Штати направляли грізні заяви після інформації про появу законопроекту, спрямованого на знищення НАБУ.

На рішення влади по НАБУ вплинув посол США

Аваков і Яценюк після зустрічі з послом США змінили позицію по НАБУ.

Ввечері 6 грудня керівництво "Народного фронту" зустрічалося із з послом США Йованович, після чого змінило позицію щодо закону про "ліквідацію НАБУ".

Про це "Українській правді" повідомило джерело в "Народному фронті".

"Вчора (6 грудня — ред.) ввечері Яценюк, Аваков та Парубій зустрілися з послом США Йованович, після чого у них змінилася риторика і пропало гостре бажання прийняти закон про вбивство НАБУ", - сказав співрозмовник. За словами співрозмовника, саме зустріч з Йованович вплинула на зміну позиції лідерів НФ і вони заговорили про необхідність створення Антикорупційного суду.

Рада вже зареєструвала проект звільнення Соболєва

У Верховній Раді зареєстрували проект постанови №7368 про звільнення нардепа від "Самопомочі" Єгора Соболєва з посади голови антикорупційного комітету.

Про це свідчить повідомлення на сайті парламенту.

"Відкликати Соболєва Єгора Вікторовича з посади голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції у зв’язку з незадовільною роботою на цій посаді", - йдеться в тексті документу.

З відповідною ініціативою виступили 12 депутатів — 5 з фракції БПП, 3 — з "Опозиційного блоку", 2 — з "Народного фронту", 1 — з "Радикальної партії" і 1 — з групи "Відродження".

"Ціль прийняття проекту акта — поновити задовільну роботу комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції у законний, прозорий та суспільно відповідальний спосіб", - йдеться у пояснювальній записці до проекту. Автори зазначають, що Соболєв відкликається з посади голови комітету "у зв’язку з незадовільною роботою".

Депутати наголошують, що через порушення Соболєвим регламенту Ради не відбуваються засідання комітету, а також "мають місце інші численні порушення". Які саме, не вказується.

Зазначається також, що в разі ухвалення цього рішення Соболєв залишиться членом комітету. Верховна Рада вже включила це питання до свого порядку денного на четвер.

У Раді пропонують обмежити можливості депутатів по контролю за НАБУ і Ко

Депутатки від партії "Самопоміч" Олена Сотник та Вікторія Войціцька зареєстрували у Верховній Раді альтернативний законопроект №7362-1 щодо парламенстського контролю за антикорупційними органами.

Відповідний документ з'явився на сайті Ради 7 грудня.

У пояснювальній записці до проекту закону зазначається, що Верховна Рада не може контролювати діяльність НАБУ, САП, ДБР та НАЗК шляхом висловлення недовіри їх керівникам, оскільки "це створюватиме можливість впливу на їх діяльність та ставитиме під загрозу їх незалежність".

Тож документом пропонується передбачити здійснення парламентського контролю за діяльністю цих відомств, але тільки шляхом заслуховування звітів їх керівників.

Як зазначила "Українській правді" одна із авторів документу Вікторія Войціцька, заслуховувати звіти керівників відомств - нормальна практика для парламентського контролю.

Наразі, керівників цих органів Верховна Рада може звільнити, але тільки у випадку, якщо є обвинувальний акт проти директора відомства, який набрав силу, припинення ним українського громадянства, отримання чужого чи переїзд для проживання до іншої країни, а також за висновком незалежного аудиту.

В АП вирішили Соболєва таки зняти, а НАБУ не чіпати

Адміністрація президента повідомила ключовим міжнародним партнерам України, що Єгора Соболєва знімуть із посади голови антикорупційного комітету Верховної Ради.

Про таке рішення за підсумками нічних консультацій представники АП поінформували партнерів у четвер зранку, повідомили джерела "Української правди".

Одночасно зі звільненням Соболєва БПП хоче розгляд аудитора НАБУ.

Депутат від "БПП" Юрій Буглак звернувся до голови парламентського комітету з питань протидії корупції Єгора Соболєва з проханням розглянути питання відбору аудитора НАБУ від Верховної Ради. Про це йдеться у відповідному листі нардепа.

Згідно з листом, Буглак пропонує включити до порядку денного засідання комітету на 6 грудня і розглянути першим питанням відбір кандидата від Верховної Ради у члени комісії незалежної зовнішньої оцінки (аудиту) діяльності НАБУ.

Він зазначив, що це питання актуальне, оскільки парламент майже рік не може визначитися зі своїм кандидатом.

Через ситуацію з НАБУ Україна може не отримати гроші із Заходу

Провідною проблемою України сьогодні є не ситуація навколо Саакашвілі, очевидний намір уряду України є зачистити НАБУ.

Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" напереодні заявив економіст Андерс Аслунд, який є експертом аналітичного центру Atlantic Council у Вашингтоні.

"Уряд, а саме СБУ, генеральний прокурор і, очевидно, президент України вирішили зачистити НАБУ. Артема Ситника із Вашингтона викликали до Києва, щоб Рада проголосувала за недовіру йому. Вони намагаються позбавитись єдиного антикорупційного інституту в Україні, який реально бореться із корупцією", - заявив Аслунд.

Експерт також наголосив, що вважає найважливішим у ситуації навколо екс-президента Грузії те, що засвідчено готовність уряду України використовувати силу проти борців з корупцією.

За словами Аслунда, майбутнє НАБУ буде залежати від двох чинників: політичних протестів та протестів з боку західних інститутів та країн.

"Ми побачимо, що все це зможе привернути увагу президента та його поплічників. Ситуація надзвичайно складна - іде бій за те, чи буде в Україні верховенство права, чи ні", - підкреслив Аслунд.

При цьому експерт попередив, що розгром НАБУ обернеться для України втратою підтримки з боку Заходу.

"Очевидно, що жоден міжнародний інститут не дасть Україні грошей, якщо не буде створено незалежний антикорупційний суд. А якщо уряд розчавить НАБУ, то звісно знімається саме питання про можливість виділення Україні коштів", - заявив Аслунд.

Законопроект про «вбивство» НАБУ знято з порядку денного

Секретаріати парламентських фракцій отримали оновлений порядок денний, в якому немає проекту №7362

Верховна Рада 7 грудня не буде розглядати законопроект, що дозволяє парламенту висловлювати недовіру і звільняти керівництво антикорупційних органів.

Про це повідомив народний депутат Мустафа Найєм в facebook.

Секретаріати парламентських фракцій отримали оновлений порядок денний, в якому немає проекту №7362, повідомив він.

«Вони відступили. Законопроект, який давав парламенту право одноосібного звільнення глави НАБУ, САП і членів НАЗК знято з порядку денного і НЕ буде розглядатися Верховною Радою», - написав Найєм.

«Коли-небудь події цієї ночі увійдуть до підручників історії. Зараз просто повірте на слово: тверезість окремих політиків, реакція громадськості, ЗМІ та особисті контакти безлічі активістів в міжнародних організаціях зіграли не останню роль у цій історії», - додав він.

Як повідомлялося, проект Закону України № 7362 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення парламентського контролю» Верховна Рада планувала розглянути 7 грудня.

У разі прийняття цього документа, антикорупційні органи потрапили б у залежність від керівництва держави, що означало б згортання в Україні антикорупційної реформи.

У МВФ закликали зупинити атаку на НАБУ

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард при цьому нагадала про необхідність створення антикорупційного суду в Україні.

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард закликала українську владу захистити незалежність Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Про це повідомляється на сайті МВФ, де розмістили текст заяви.

Лагард заявила, що вона "глибоко занепокоєна останніми подіями в Україні, які здатні відмотати назад прогрес, досягнутий раніше у створенні незалежних органів з протидій корупції високого рівня, в тому числі Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП)".

За її словами, боротьба з корупцією лишається ключовою вимогою не лише західних партнерів, але також українського суспільства.

"Ми також наполегливо закликаємо владу показати швидкий прогрес щодо законодавства, яка має запустити роботу незалежного Антикорупційного суду, у відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії Ради Європи. Створення суду є суттєвою умовою для винесення таких рішень у корупційних справах високого рівня, які заслуговували б на довіру", — йдеться у заяві Лагард.

TI закликає Раду не голосувати за звільнення Соболєва і закон про вбивство НАБУ

Transparency International Україна закликає Верховну Раду України не голосувати за звільнення з посади голови Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгора Соболєва та за проект закону, який дозволить парламенту звільняти керівників антикорупційних органів.

Про це йдеться у заяві TI."Представництво глобальної мережі впевнено, що прийняття такого законопроекту означатиме повний демонтаж антикорупційної реформи, що розпочалася у 2014 році, а також нівелювання будь-яких намагань боротьби з корупцією в Україні", - наголошує TI.

ТІ Україна переконана, що голосування за відкликання з посади голови Комітету Єгора Соболєва є помстою деяких представників влади за його активні дії щодо захисту Національного антикорупційного бюро України та його спроби не дати зупинити антикорупційну реформу.

"Саме завдяки старанням Єгора Соболєва вдалося відстояти інституційну незалежність НАБУ та НАЗК, створено Раду громадських експертиз при Комітеті, що забезпечує антикорупційну експертизу законодавства", - йдеться у заяві. Водночас, представництво глобальної мережі наголошує, що відкликання Голови комітету з посади можливе лише після розгляду проекту відповідної постанови під час засідання комітету, чого зроблено не було.

Крім того TI зазначає, що проект Закону України № 7362 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення парламентського контролю", який ВР розгляне 7 грудня, надає можливість парламенту висловити недовіру директору НАБУ, керівнику САП, директору ДБР, члену НАЗК, що матиме наслідком відставку з посади вказаних осіб.

"Вказані законодавчі зміни ставлять новостворені антикорупційні органи під повний контроль органів влади України та означають втрату ними незалежності у своїй діяльності. Це, в свою чергу, матиме наслідком повний демонтаж антикорупційної реформи в України та припинення справжньої боротьби з корупцією у нашій з вами державі", - підкреслює антикорупційна мережа.

ТІ Україна звернулася до міжнародних партнерів з проханням закликати українську владу припинити деструкцію антикорупційної реформи.

Так, зокрема, в спільній заяві міжнародної коаліції громадських організацій на Міжнародному форумі з повернення активів, що відбувається зараз у м. Вашингтоні, США, наявний заклик до Генеральної прокуратури України припинити вчиняти тиск на Національне антикорупційне бюро України.

Новий законопроект передбачає звільнення директора НАБУ без аудиту

Зараз єдина підстава для звільнення директора НАБУ — негативні результати аудиту бюро. Однак аудиторів НАБУ поки не призначено.

Народні депутати Артур Герасимов та Максим Бурбак подали проект закону, який уможливлює звільнення директора НАБУ без аудиту. Про це йдеться у проекті Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення парламентського контролю.

Проект закону № 7362 від 6 грудня оприлюднено на сайті парламенту.

У законопроекті також йдеться про право парламенту звільняти голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і його заступників, а також директора Державного бюро розслідувань.

«Законопроектом пропонується внести зміни до законів України „Про Регламент Верховної Ради України“, „Про прокуратуру“, „Про Державне бюро розслідувань“, „Про запобігання корупції“, „Про Національне антикорупційне бюро України“ та передбачити право Верховної Ради розглядати питання щодо висловлення недовіри керівництву вищезазначених органів», — йдеться у пояснювальній записці.

Законопроектом запропоновано, щоб Рада мала право звільнити директора НАБУ без проведення аудиту. Ініціаторами такого голосування, за проектом, можуть бути президент, Кабінет міністрів або 150 народних депутатів.

«Питання про висловлення недовіри особі, зазначеної в частині першій цієї статті (керівники НАБУ, САП, ДБР, члени НАЗК, — ред.), може бути внесене на розгляд Верховної Ради Президентом України, Кабінетом міністрів та за пропозицією не менш як третини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради. Прийняття постанови про висловлення недовіри Верховною Радою особі, зазначеній в частині першій цієї статті, здійснюється відкритим поіменним голосуванням більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради і має наслідком його відставку з посади», — йдеться у законопроекті.

Законопроект різко розкритикував нардеп Сергій Лещенкоу своєму фейсбуці.

Директор НАБУ допускає можливість свого звільнення найближчими днями

Рада сьогодні може ухвалити законопроект, який дасть можливість парламенту звільняти керівництво НАБУ

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник визнав, що його можуть звільнити найближчим часом.

Про це він заявив 6 грудня у Вашингтоні на закритті Глобального форуму з повернення активів, повідомила у Facebook журналістка Наталія Седлецька.

«Зараз я виступаю, можливо, останні дні на своїй посаді. Сьогодні в парламенті України зареєстрований законопроект, який дає можливість звільняти керівництво Антикорупційного бюро, фактично спрощує порядок такого звільнення і допускає звільнення за політичними мотивами», — сказав Ситник.

За словами директора НАБУ, які наводить журналістка, «не всім в Україні подобається те, що хтось реально розслідує корупційні схеми, реально заморожує активи і реально має наміри повертати їх народу України»

У середу генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що директор НАБУ Ситник, який зараз перебуває у США, розгорнув бурхливу діяльність, спрямовану на дискредитацію ГПУ.

Як повідмоляє "Українська правда", раніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що весь апарат агентів НАБУ є поза законом, а під час роботи вони використовують контрабандну техніку, а також незаконно співпрацюють з "іноземними агентами".

У четвер народний депутат України Сергій Лещенко заявив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, що до Верховної Ради подано законопроект, який спрощує звільнення очільників НАБУ.

Світовий банк заявив про підтримку НАБУ

Новостворені антикорупційні органи вже мають здобутки у викритті корупції та боротьбі з нею. Тому, задля подальшої реалізації антикорупційної реформи в Україні, ці органи потребують підтримки.

Таке переконання Голова Світового банку Джим Йонг Кім висловив під час зустрічі з Директором НАБУ Артемом Ситником, що відбулась в рамках Глобального форуму з повернення активів у Вашингтоні, передає прес-служба НАБУ.

У прес-службі відзначили, що під час зустрічі сторони обговорили тиск, який чиниться на НАБУ, хід розслідувань із викриття топ-корупції та перспективи створення Антикорупційного суду в Україні.

У НАБУ також нагадали, що під час останнього візиту до України цього місяця Джим Йонг Кім наголосив на тому, що створення Антикорупційного суду в Україні є критично важливим для подальшого зростання української економіки і, до того ж, його створення є однією з умов співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Соболєва зняли з посади голови комітету протидії корупції

Комітет з питань протидії корупції Верховної Ради підтримав зняття з посади голови комітету нардепа від фракції "Самопоміч" Єгора Соболєва.

За відповідне рішення 6 грудня проголосували 12 членів комітету. Тепер це рішення має затвердити Верховна Рада.

Рішення про зняття Соболєва підтримали нардепи: Тетяна Ричкова, Ігор Артюшенко, Юрій Буглак, Олег Барна, Андрій Немировський, Іван Мельничук (всі - БПП), Юрій Савчук, Костянтин Матейченко ("Народний фронт"), Іван Мирний, Сергій Дунаєв (Оппоблок) , Михайло Ланьо ("Відродження"), Ігор Попов (Радикальна партія).

Депутати, які проголосували за звільнення, пояснили своє рішення тим, що Соболєв перетворив комітет на піар-майданчик. Нардепа звинуватили в тому, що він приділяє протестній діяльності під стінами парламенту більше часу, ніж роботі в комітеті.

Як заявив сам Соболєв, його звільнення пов'язане з призначенням аудитора для Національного антикорупційного бюро.

"Рекомендовані комітетом під моїм керівництвом Роберт Сторч (аудитор ФБР), Марта Борщ (прокурор на процесі США проти Лазаренка) і Карлос Кастресана (керівник Центрального антикорупційного трибуналу для Гватемали) нашим клептократам не підійшли. Тепер вони перейшли в контратаку", - зазначив він у Facebook .

Нардеп стверджує, що його відставка дозволить владі "розправитися з командою Артема Ситника".

Євросоюз офіційно звинуватив Генпрокуратуру в підриві роботи НАБУ

Європейська служба зовнішніх дій у вівторок ввечері поширила заяву за підписом речниці Майї Косьянчич щодо ситуації у сфері боротьби з корупцією в Україні.

Документ опублікований на офіційному сайті ЄСЗД, передає «Європейська правда».

У цій заяві Євросоюз вперше чітко зайняв сторону НАБУ у конфлікті між українськими правоохоронними органами та поклав вину за загострення на Генеральну прокуратуру.

«Публічне розкриття розслідування фактів корупції з боку Генеральної прокуратури суттєво послаблює можливості Національного антикорупційного бюро проводити ефективні розслідування, а також підриває віру людей у можливість ефективної протидії корупції», — йдеться у заяві речниці ЄСЗД.

В Брюсселі нагадали, що боротьба з корупцією залишається «ключовим елементом розвитку відносин України та ЄС», і наголосили, що від ефективності антикорупційної компоненти залежить успіх всіх інших реформ.

В Євросоюзу закликали українську владу «посилити свої зусилля для того, щоб забезпечити незалежність, операційну спроможність та ефективність антикорупційних інституцій». «Роботу цих органів треба посилювати, на не підривати», — дорікнули в ЄСЗД.

США допомогли НАБУ висунути 108 звинувачень з корупційних справ

Завдяки допомозі США, Україна змогла заарештувати близько 1,3 мільярда доларів готівкою і виявити більше 3,24 мільярда доларів вкрадених коштів, йдеться в заяві Державного департаменту США з нагоди проведення в Вашингтоні Глобального форуму з повернення активів, отриманих злочинним шляхом.

Американські експерти-правоохоронці працюють у Національному антикорупційному бюро (НАБУ), допомагаючи розбудувати інституційну спроможність для подолання корупції та повернення активів, а також посилення антикорупційних заходів в Україні, зазначається в заяві.

Підтримку США було долучено до 333 кримінальних справ, розробки 207 повідомлень про підозру та остаточного формулювання 108 звинувачень у справах пов’язаних з корупцією. Програма допомоги триває і буде розвивати ці досягнення, наголошується в заяві.

Уряд США підтримує зусилля України з подолання корупції, зміцнюючи правову систему України, розслідування, що провадять правоохоронні органи, громадянське суспільство, і допомагає в забезпеченні виконання митних правил, йдеться в заяві.

Напередодні Дня боротьби з корупцією, Сполучені Штати спільно з Великобританією

Схожі новини