Передплата 2024 «Добра кухня»

Рада ввела кримінальну відповідальність за домашнє насильство

  • 06.12.2017, 15:49
  • 874

Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за домашнє насильство.

За відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про попередження насильства щодо жінок і домашнього насильства та боротьбу з цими явищами" (№ 4952) проголосував 241 народний депутат.

Ініціативою пропонується карати за домашнє насильство громадськими роботами від 150 до 240 годин, арештом до 6 місяців, обмеженням або позбавленням волі до 5 років.

Крім того, вводиться покарання за примус до шлюбу - обмеженням або позбавленням волі до 3 років, або арештом до 6 місяців.

Разом з тим пропонується ввести кримінальну відповідальність за проведення аборту або стерилізації без добровільної згоди потерпілої сторони.

Законопроект передбачає відповідальність у вигляді обмеження волі до 5 років, позбавлення волі до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 3 років.

Ініціатива спрямована на реалізацію положень Національної стратегії в області прав людини, затвердженої Указом президента України від 25 липня 2015 року. Необхідність прийняття цього акту обумовлена ​​підготовкою до ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству над жінками та домашнього насильства і боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція).

Джерело: Обозреватель

Схожі новини