Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Експерти розповіли, скільки часу потрібно на розмінування Донбасу

  • 19.11.2017, 18:35
  • 899

На розмінування територій в Луганській і Донецькій областях Україні знадобиться мінімум 10-15 років.

Крім того, це вимагатиме величезних витрат, йдеться у статті «Замінована прогулянка» Алли Котляр та Олени Розвадовської для DT.ua.

Автори пишуть, що за інформацією Міноборони, мінами та вибухонебезпечними предметами всіяні близько 7 тис. км2 підконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей. Не всі вони заміновані, але потенційно небезпечні. За даними експертів, очистити на сьогодні вдалося лише близько 25 га сільгоспугідь, 70 га акваторії, 1152 км автомобільних шляхів, а також 712 км залізниць. З початку АТО групами розмінування Збройних сил України виявлено, знешкоджено (знищено) понад 17 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Також повідомляється, що собівартість міни коливається в межах від 3 до 30 доларів, а на її знешкодження витрачають від 300 до 1000 доларів. Наприклад, у Хорватії за програмою розмінування на 2009-2019 роки буде використано 550 млн євро, у тому числі коштів міжнародних донорів.

Україні, на думку експертів, для цього знадобиться не один мільярд доларів, і їй самостійно з цим не впоратися. Про готовність підтримати Україну вже заявили НАТО, ЄС, ОБСЄ, ООН, Женевський міжнародний центр гуманітарного розмінування, а також окремі країни.

Сьогодні в Україні присутні три міжнародних фонди, що спеціалізуються на питаннях гуманітарного розмінування: FSD (Швейцарія), DDG (Данія) і HALO Trust (Великобританія). Але оскільки порядок акредитації міжнародних організацій, в тому числі на зберігання і перевезення вибухівки, не прописаний, то знешкоджувати боєприпаси на території нашої країни вони не мають права. Можуть лише проводити нетехнічне і технічне обстеження територій. Виявивши вибухівку, експерти та апери маркують її і повідомляють координати ДСНС, фахівці якої будуть працювати з боєприпасом далі.

Схожі новини