Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Картину Леонардо да Вінчі продали на аукціоні за рекордну суму

  • 16.11.2017, 12:15
  • 1 424

Картина стала найдорожчим твором мистецтва в історії.

Картину Леонардо да Вінчі продали на аукціоні за рекордну суму
Картину Леонардо да Вінчі продали на аукціоні за рекордну суму

За картину італійського художника Леонардо да Вінчі Salvator Mundi («Спаситель світу») анонімний покупець заплатив більше $450 млн. Торги пройшли в аукціонному домі Christie's у Нью-Йорку, пише The New York Times.

Картина була первинно оцінена у $100 млн, але на продаж її виставили за $75 млн. Заявку на неї подали щонайменше 45 охочих, однак після того як торги сягнули позначки у $225 млн, їх кількість врешті зменшилася лише до двох із підняттям ставки. У торгах переміг анонімний покупець, який запропонував за картину да Вінчі $400 млн, однак разом із винагородою аукціонного дому йому доведеться заплатити більше $450 млн.

Картина стала найдорожчим твором мистецтва, проданим будь-коли на аукціонах. Попередній аукціонний рекорд було встановлено у травні 2015 року на тому ж аукціоні. Тоді «Алжирські жінки (версія «О»)» Пабло Пікассо пішли з молотка за $179,4 млн.

Леонардо Да Вінчі намалював цей шедевр близько 1500 року. На картині зображений Ісус Христос в синьому одязі, в лівій руці він тримає скляну кулю, права піднята на знак благословення. На відміну від інших збережених до наших днів робіт Леонардо, а їх менше 20, «Спаситель світу» знаходився в приватній, а не музейній колекції.

«В середині XVII ст. картиною володів англійський король Карл I, хоча є свідчення того, що спочатку вона була створена для французького королівського двору», - розповів Financial Times старший фахівець з полотен старих майстрів Christie’s Алан Уінтермьют.

Потім протягом декількох століть картиною володіли різні європейські монархи. Тривалий час вона вважалася втраченою. А в 1958 році була продана на аукціоні всього за 45 фунтів як одна з робіт «школи да Вінчі». Про авторство самого Леонардо стало відомо лише в 2005 році, коли під час реставрації полотно звільнили від шарів фарби, накладених поверх оригінального зображення. Таким чином, «Спаситель світу» став останньою виявленою картиною да Вінчі після «Мадонни Бенуа», знайденої на початку минулого століття.

Наразі ця робота стала однією із суперечок між швейцарським арт-дилером Івом Був’є і колишнім його клієнтом - російським мільярдером Дмитром Риболовлєвим. Через два роки після виставки в National Gallery за посередництва Sotheby’s картина була продана Був’є за $80 млн, а той перепродав її Риболовлєву за $127,5 млн.

Між тим, у багатьох експертів залишаються сумніви щодо авторства картини. Однак адміністрація аукційного дому Christie's наполягає, що картина є оригіналом і виставила її як «найбільше художнє відкриття ХХ століття». Один критик описав поверхню картини, як «інертну, лаковану, тьмяну, вичищену і перефарбовану так багато разів, що вона виглядає одночасно новою і старою». Картину серйозно реставрували. Її основу з горіхової панелі проїли хробаки, також, ймовірно, картину розділяли на дві частини, а з'єднання їх заново в єдине ціле призвело до подряпин.

Схожі новини